Social

Riscul bolilor cardiovasculare și AVC poate fi redus consumând ouă

Riscul bolilor cardiovasculare și AVC poate fi redus consumând ouă
doctorulzilei.ro

Conform unui studiu al Universităţii din Beijing, consumul ouălor reduce riscul de boli cardiovasculare şi accident vascular cerebral, deoarece cresc colesterolul „bun”.

Ce au descoperit cercetătorii

Astfel, cercetătorii au descoperit că un ou consumat pe zi creşte colesterolul „bun” din organism, o lipoproteină cu densitate mare care elimină colesterolul „rău”, cunoscut şi sub denumirea de lipoproteine cu densitate joasă, citează editiadedimineata.ro

Epidemiologii de la Universitatea din Beijing au ajuns la această concluzie.

Potrivit sursei citate, primul autor al studiului, dr. Lang Pan, a precizat că puţini cercetători au studiat legătura dintre consumul de ouă şi bolile cardiovasculare.

Pentru acest studiu, cercetătorii au recrutat 4.778 de chinezi, dintre care un număr de 3.401 sufereau de boli cardiovasculare.

Care au fost rezultatele studiului

În urma testelor de sânge a rezultat că:

  1. Persoanele care mănâncă ouă, cu moderaţie, au niveluri mai mari de apolipoproteină A1, care este o componentă şi un element de construcţie al colesterolului „bun”, având, în special, mai multe molecule de lipoproteine cu densitate mare care ajută la menţinerea arterelor şi altor vase de sânge fără colesterol rău, împiedicându-le să formeze cheaguri de sânge şi să determine hipertensiune arterială.

Acestea previn înfundarea vaselor de sânge care furnizează sânge către organele importante, inclusiv inima şi creierul. De asemenea, cercetătorii au identificat 14 metaboliţi sau proteine asociate bolilor cardiovasculare.

  1. Persoanle care au mâncat mai puţine ouă au avut niveluri mai scăzute de proteine benefice şi niveluri mai mari de proteine dăunătoare decât cei care au mâncat ouă în mod regulat.

În cadrul acestui studiu, pentru a măsura 225 de metaboliţi din plasma, cercetătorii au folosit o tehnică numită “imagistica prin rezonanţă magnetică”.

Dintre aceştia, 24 sunt legaţi de cantitatea de ouă consumată.

La ce concluzii s-a ajuns în privința consumului de ouă

Ținând seama de cele constatate:

  • Serviciul britanic de sănătate recomandă includerea ouălor în dietă, deoarece le consideră o parte esenţială a unei diete sănătoase şi echilibrate,
  • British Heart Foundation susţine că nu mai consideră consumul de ouă periculos pentru sănătate.