Social

Riscul de cancer uterin crește în cazul femeilor care folosesc produse pentru îndreptarea părului

Riscul de cancer uterin crește în cazul femeilor care folosesc produse pentru îndreptarea părului
news-medical.net/timeslive.co.za

Riscul de cancer uterin este de peste două ori și jumătate mai mare pentru femeile care folosesc produse și aparate cosmetice de îndreptat părul, potrivit cercetătorilor.

 Un studiu amplu, publicat în data de 17.10.2022, arată că produsele pentru îndreptarea părului pot crește semnificativ riscul de a dezvolta cancer uterin în rândul celor care le folosesc frecvent.

Conducătorul studiului, Alexandra White, de la Institutul American pentru Siguranța Sănătății Mediului (NIEHS), a declarat:

  • „Am estimat că 1,64% dintre femeile care nu au folosit niciodată aparate de îndreptat părul vor dezvolta cancer uterin până la vârsta de 70 de ani, dar pentru utilizatorii frecventi, acest risc crește până la 4,05%”.
  • „Cu toate acestea, este important să punem aceste informații în context. Cancerul uterin este un tip de cancer relativ rar”.

Totuși, cu rate în creștere, în special în rândul femeilor de culoare, cancerul uterin este cel mai frecvent cancer ginecologic din Statele Unite, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Pe perioada studiului, 378 de femei au dezvoltat cancer uterin

În cadrul acestui studiu, cercetătorii au urmărit 33.947 de femei, cu vârste cuprinse între 35 și 74 de ani, pentru o medie de aproape 11 ani. Iar în toată această perioadă, 378 de femei au dezvoltat cancer uterin.

Potrivit cercetătorilor, care au luat în considerare și alți factori de risc ai participanților, șansele de a dezvolta cancer uterin au fost de peste două ori și jumătate mai mari pentru femeile care au folosit produse de îndreptat părul.

Conform studiilor anterioare, aparatele de îndreptat părul conțin așa-numitele substanțe chimice care perturbă sistemul endocrin. Prin urmare, produsele au fost asociate anterior cu riscuri mai mari de cancer mamar și ovarian.

Alexandra White și colegii săi au scris în Jurnalul Institutului Național al Cancerului următoarele: „Aceste constatări sunt primele dovezi epidemiologice ale asocierii dintre utilizarea produselor de îndreptare și cancerul uterin”.

Legătura dintre aparatul de îndreptat părul, cancer uterin și rasa umană

În cadrul studiului, datorită faptului că eșantionul ales a fost unul divers, legătura dintre utilizarea aparatului de îndreptat și cancerul uterin nu a fost diferită în funcție de rasă.

Incidența cancerului uterin cauzat de aparatele de îndreptat părul este mai mare la femeile de culoare

Într-un comunicat, Che-Jung Chang de la NIEHS a explicat: „deoarece femeile de culoare folosesc produse pentru îndreptarea părului mai frecvent și tind să inițieze utilizarea acestora la vârste mai fragede decât alte rase și etnii (n.r. datorită părului adesea mai creț decât în rândul altor grupuri sociale), aceste constatări pot fi și mai relevante pentru ele”, potrivit academic.oup.com.