International

Rishi Sunak șochează. De ce testează oasele migranților?

Rishi Sunak
Credit imagine: Jessica Taylor/Parlamentul UK

Guvernul lui Rishi Sunak a făcut din „oprirea ambarcațiunilor” un pilon central al campaniei de realegere.

Marea Britanie va folosi teste osoase controversate pentru a determina vârsta migranților care pretind că sunt minori, a anunțat marți guvernul.

Măsura face parte dintr-un pachet de noi prevederi care urmează să fie prezentat parlamentului în această săptămână.  Declarația aparține ministrului imigrației, Robert Jenrick. El a apărat într-un comunicat „un nou pas crucial” în lupta țării împotriva imigrației ilegale.

Proiectul de lege va „autoriza utilizarea razelor X pentru a determina științific vârsta” unei persoane. Doar „atunci când se pune problema”, a precizat el. Vor fi permise radiografii ale dinților, ale oaselor mâinilor și încheieturilor mâinilor și RMN-uri ale genunchilor și claviculelor.

Rishi Sunak ia măsuri dure și controversate

Scopul guvernului este de a împiedica migranții adulți să se dea drept minori și să beneficieze astfel de asistență specială.

Aceste teste sunt utilizate în mai multe țări europene. Dar sunt puternic contestate atât de medici, cât și de asociațiile de ajutorare a migranților. Autoritățile acestea pun la îndoială fiabilitatea lor.

Potrivit cifrelor guvernamentale, între 2016 și iunie 2023, au existat 11.275 de cazuri în care vârsta solicitanților de azil a fost contestată. În aproape jumătate dintre aceste cazuri (5 551), s-a stabilit în cele din urmă că persoanele în cauză erau adulte.

Guvernul conservator al Marii Britanii a făcut din lupta împotriva imigrației ilegale una dintre prioritățile sale de top.

În ultimele luni, guvernul și-a înăsprit semnificativ legislația. El încearcă limitarea imigranților ilegali pe teritoriul țării. Sunt vizați mai ales cei care traversează Canalul Mânecii dinspre Franța în ambarcațiuni improvizate.

Câți oameni solicită azil în Marea Britanie?

Anul trecut, peste 45.000 de persoane au sosit pe această rută. De la începutul acestui an, peste 23.000 au ajuns pe coastele britanice prin traversarea Canalului Mânecii.

Cei mai mulți dintre cei care au sosit solicită azil, ceea ce a dus la un blocaj în sistemul de primire și procesare a acestor cereri. La sfârșitul lunii iunie, peste 175.000 de persoane așteptau decizii în cazurile lor.

În prezent, legea interzice migranților care au sosit pe căi ilegale să solicite azil și prevede ca aceștia să fie expulzați în propriile țări sau în țări terțe.

Cu toate acestea, trimiterea persoanelor aflate în situații de risc în alte țări este plină de riscuri juridice. Un proiect de a începe transferul de persoane în Rwanda rămâne blocat de instanțele britanice.

În fața criticilor, guvernul a promis să faciliteze rutele legale de intrare în Regatul Unit pentru cei eligibili, după modelul celor planificate pentru refugiații ucraineni care fug de război sau pentru persoanele amenințate de talibanii din Afganistan.

Guvernul a anunțat marți că va dezvălui propunerile sale pentru „rute sigure și legale” pentru azil în ianuarie anul viitor, raportează Euronews.