International

Roaming gratuit în Uniunea Europeană până în 2032. Decizia luată de liderii europeni

roaming

Persoanele care călătoresc în străinătate nu vor mai fi taxate suplimentar pentru efectuarea de apeluri, mesaje text sau date de mobil, până în data de 2032, potrivit deciziei luate de liderii europeni.

Noul regulament vine cu o serie de noi avantaje pentru consumator!

Liderii europeni au convenit să extindă roaming-ul, fără taxe suplimentare, în Uniunea Europeană până în anul 2032, ceea ce înseamnă că consumatorii vor putea folosi internetul, efectua apeluri şi trimite mesaje text fără costuri suplimentare.

Noul regulament va prelungi până în 2032 sistemul existent, care prevede că cetăţenilor nu li se pot aplica taxe suplimentare pentru apelurile efectuate sau datele utilizate în timpul călătoriilor în interiorul UE, şi va oferi, de asemenea, noi avantaje consumatorilor, transmite Mediafax.

Ei vor avea şi un acces mai bun la comunicaţiile de urgenţă, indiferent de locul în care se află în Europa şi vor putea să primească informaţii clare referitoare la situaţia în care li s-ar putea percepe taxe suplimentare accidentale pentru un serviciu utilizat în roaming.

Actualul regulament urma să expire la data de 30 iunie 2022. Noul regulament va intra în vigoare la 1 iulie 2022 şi va expira la data de 30 iunie 2032 . Facilităţile privind roaming-ul au fost introduse în UE în 2017.

Cetăţenii vor putea să efectueze apeluri, să transmită mesaje text şi să utilizeze datele mobile atunci când călătoresc în interiorul UE fără costuri suplimentare şi la acelaşi nivel de calitate ca în ţara lor de origine.

În luna martie, Guvernul de la București și cel de la Chișinău au semnat un acord cu privire la reducerea tarifelor de furnizare de roaming internațional!

​Guvernul a adoptat în luna martie acordul privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internațional și a celor de apeluri internaționale între cele două state, care a fost semnat la Chișinău, la 11 februarie 2022.

În măsura în care condițiile necesare sunt îndeplinite, partea română va acorda sprijin părții din Republica Moldova pentru includerea Republicii Moldova în Lista țărilor prevăzută de Anexa la Regulamentul delegat (UE) 2021/654 al Comisiei din 18 decembrie 2020 de completare a Directivei (UE) 2018/1972 a Parlamentului European și a Consiliului prin stabilirea unui tarif maxim unic la nivelul Uniunii de terminare a apelurilor de voce în rețelele mobile și a unui tarif maxim unic la nivelul Uniunii de terminare a apelurilor de voce în rețelele fixe, precum și suportul aspirațiilor Republicii Moldova în realizarea unui spațiu de roaming facilitat cu Uniunea Europeană.

Acordul se încheie pe o perioadă inițială de 5 ani, urmând să intre în vigoare la data primirii, prin canale diplomatice, a ultimei notificări scrise prin care părțile se informează reciproc cu privire la îndeplinirea procedurilor legale interne necesare pentru intrarea în vigoare a Acordului.”