International

O nouă lovitură pentru Rusia. Uniunea Europeană pregătește al șaselea pachet de sancțiuni, astăzi la Luxemburg

O nouă lovitură pentru Rusia. Uniunea Europeană pregătește al șaselea pachet de sancțiuni, astăzi la Luxemburg

Potrivit informațiilor AFP, Uniunea Europeană va analiza astăzi un nou pachet de sancțiuni îndreptat Rusiei, după declanșarea războiului din Ucraina. Achiziția de petrol și gaz rămâne încă un subiect la care nu s-a stabilit o decizie finală.

Germania, Italia, Austria și Ungaria depind cel mai mult de gazul rusesc!

În urma unor noi solicitări venite din partea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, noi sancțiuni se pregătesc pentru a fi adoptate împotriva Federației Ruse. Aceste sancțiuni sunt menite să descurajeze și într-un final să oprească războiul care a luat o mulțime de vieți. Chiar dacă președintele Ucrainei a solicitat de asemenea și oprirea achiziţiilor de petrol şi gaz din Rusia şi furnizarea de armament greu pentru forţele ucrainene pentru a rezista ofensivei ruse anunţate în regiunea Donbas (est).

„Am impus sancţiuni grele contra Rusiei şi suntem pe cale de a pregăti al şaselea val” de astfel de măsuri, a anunţat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul vizitei recente efectuate la Kiev alături de şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, conform informațiilor AGERPRES.

Josep Borrell şi-a anunţat intenţia de a lansa luni discuţii asupra unui embargou petrolier, „dar o propunere oficială nu se află pe masă”, a recunoscut vineri un înalt funcţionar european.

„Pentru adoptarea sancţiunilor este necesară unanimitatea. Or, se văd bine dependenţele de Rusia în mai multe state membre. Nu va fi prezentat ceva ce nu va trece. Propunerile trebuie să fie făcute la momentul oportun”, a explicat el.

De la începutul războiului din Ucraina, Rusia a strâns 27,3 miliarde de dolari ca urmare a achiziţionării de petrol, gaz şi cărbune ruseşti de către UE, potrivit directoarei Institutului Austriac pentru Europa şi Politica de Securitate (AIES), Velina Ceakarova.

Miniştrii UE urmează să valideze deblocarea a încă 500 de milioane de euro pentru finanţarea şi furnizarea de noi arme pentru Kiev, potrivit mai multor diplomaţi europeni.

„Sancţiunile sunt importante, dar ele nu rezolvă problema în Donbas. Bătălia din Donbas va fi decisivă pentru rezultatul războiului”, a subliniat sâmbătă Josep Borrell.

Chiar dacă Occidentul a spus foarte clar că nu va face nimic care ar putea fi interpretat ca participare la luptă împotriva Rusiei, blocada sa economică și sancțiunile de o amploare fără precedent au în mod clar un efect, consideră analiștii economici citați de CNN. Sacțiunea îi vizează pe oligarhii importanți, lobbyștii și propagandiștii care răspândesc propaganda Kremlinului cu privire la situația din Ucraina, precum și companii cheie din sectorul aviației, militar, construcții navale și construcții de mașini.