Economic

România a împrumutat 3,2 miliarde de euro de pe piața externă. Banii trebuie să acopere deficitul bugetar

datoria externă Creditul Fermierului salariul lunar BANI, euro, sursa foto pixabay 660 e milioane de euro 10.000 de euro
sursa foto: arhiva companiei

România a accesat un împrumut de 3,2 miliarde de euro de pe piața externă. Acest împrumut a fost realizat prin emisiuni de obligațiuni cu maturități de 8 și 13 ani. Inițial, suma estimată a fost de 3 miliarde de euro.

Conform informațiilor furnizate de Bloomberg, din această sumă, 1,8 miliarde de euro au fost obținute prin vânzarea de obligațiuni pe 8 ani pe piața externă, iar 1,4 miliarde de euro prin obligațiuni pe 13 ani. Aceste emisiuni de obligațiuni reprezintă o continuare a împrumuturilor efectuate de Guvernul României la începutul anului curent.

În ianuarie s-au accesat 4 miliarde de dolari, iar în februarie 4 miliarde de euro. Conform raportului publicat de Profit.ro, sumele totale împrumutate până la momentul respectiv se ridicau la 90,69 miliarde de lei, dintr-un necesar brut de finanțare estimat pentru întregul an 2024 la 181 miliarde de lei. Informațiile furnizate de Bloomberg arată că subscrierile investitorilor pentru aceste obligațiuni au atins suma de 9 miliarde de euro.

Costurile de finanțare pentru aceste emisiuni sunt de midswap+255 puncte de bază pentru titlurile pe 8 ani și midswap+290 puncte de bază pentru cele pe 13 ani. Banii obținuți din aceste împrumuturi sunt destinați acoperirii deficitului bugetar, rambursării datoriilor existente și pentru operațiuni de gestionare a lichidității.