Actual

România angajează pe bandă rulantă. Care sunt domeniile cu cea mai mare cerere

angajări România; sursă foto: Romania TV
Sursă foto: Romania TV

Piața muncii din România se confruntă cu un deficit de angajați. În acest sens, există anumite domenii de activitate în care cererea este foarte mare din partea angajatorilor. Iar acest lucru este vizibil și la nivelul statisticilor europene. România se află în fruntea clasamentului din punct de vedere al angajărilor în aceste sectoare.

Datele Eurostat au arătat că țara noastră are cea mai mare rată de angajare în regiunile Neamț și Vaslui. Aceste domenii unde românii angajează pe bandă rulantă sunt extrem de importante.

România angajează pe bandă rulantă

România face cele mai multe angajări în anumite domenii. Este vorba de agricultură, silvicultură și pescuit. Ofertele de la angajatori sunt numeroase. Iar, statisticele de la nivel european arată că cei mai mulți lucrători au în aceste sectoare sunt români.

Potrivit datelor publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat), sectoarele agricol, forestier și piscicol au angajat 9,4 milioane de lucrători în 2020.  Adică aproximativ 4,5% din totalul forței de muncă din UE. Dintre zonele UE, două dintre regiunile României au avut cele mai mari rate de ocupare a forței de muncă: Vaslui (61,7%) și Neamț (51,4%). În 2020, marea majoritate a lucrătorilor din UE, adică 4,2% din întreaga forță de muncă, erau angajați în agricultură.

Multe oferte de angajare

În special în țările din estul și sudul UE, sectorul agricol, forestier și al pescuitului continuă să fie o bună sursă de angajări. Județele Vaslui și Neamț din România au înregistrat cea mai mare rată de ocupare a forței de muncă din UE în aceste domenii.

De asemenea, Bulgaria, Grecia, Polonia, Portugalia și România, au avut peste 16,5 % din populație angajată în aceste domenii. Pe de altă parte, mai puțin de 0,5% din forța de muncă din 137 de regiuni era angajată în silvicultură, pescuit și agricultură.

România a reprezentat opt dintre cele zece regiuni cu cele mai mari rate de ocupare a forței de muncă în silvicultură, agricultură și pescuit. Cu 146.200 de lucrători, zona Iași a condus cele patru mari regiuni din România. În afară de țara noastră, doar două zone  se aflau printre primele 10 din UE. În ceea ce privește ratele de ocupare a forței de muncă, scoruri mari au obținut Sandomiersko jedrzejowski din Polonia și Almería din Spania.

Tinerii români nu vor să muncească

Pe de altă parte, în ceea ce privește șomerii proaspeți absolvenți, România este la fel de fruntașă în lume. 11,7% dintre tinerii din Uniunea Europeană nu aveau un loc de muncă, o educație sau vreun fel de formare profesională în 2022. Potrivit datelor publicate de Eurostat, intervalul de vârstă al eșantionului analizat este 15-29 de ani. România conduce Uniunea Europeană și la acest capitol, cu mult peste media celorlalte state membre.

Potrivit datelor, 19,8% dintre tinerii români nu și-au găsit drumul în viață. Aceștia nu se preocupă nici cu educația, dar de asemenea, nu își găsesc un loc de muncă. UE cataloghează această categorie drept tinerii fără ocupație. Iar România este fruntașă la acest capitol. Țara noastră este urmată de Italia, cu 19% dintre tineri și de Grecia, cu un procent de 15,4%, conform Daily Business.