Actual

UE vrea control total. Vor fi monitorizate toate conversațiile online ale oamenilor

Social Media Sursa foto dreamstime.com
Sursa foto dreamstime.com

UE vrea control total. În această era a tehnologiei, oamenii își trăiesc toată viața pe diferite device-uri. De la tablete, la telefoane mobile sau laptopuri. Astfel, toate informațiile persoanele se află pe acestea. De asemenea, comunicarea cu cei din jur se rezumă acum în mare parte la rețele sociale.

De asemenea, pentru tineri sau chiar copii, social media a devenit o parte integrantă din viața lor. Acest lucru poate aduce multe riscuri și pericole. De aceea, UE a venit cu o nouă inițiativă. Vor fi monitorizate toate conversațiile online ale oamenilor.

UE vrea control total

Ne petrecem foarte mult timpul pe rețelele sociale. De asemenea, acestea reprezintă o modalitate pentru a reuși să comunicăm cu ceilalți. Uniunea Europeană a declarat că dorește să supravegheze conversațiile online ale cetățenilor din țările membre ale UE. În cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne, se așteaptă să se ia o decizie în acest sens. Comisia Europeană speră ca această inițiativă să vină în sprijinul tinerilor.

Mai exact, aceste controale a conversațiilor care se desfășoară online ar urma să reprezinte un pas în depistarea pedofililor. Aceste probleme sunt greu de identificat, având în vedere libertatea și deschiderea rețelelor sociale.

Monitorizarea conversațiilor online

UE vrea control total. În ciuda faptului că procesul de promulgare a legislației este practic finalizat, subiectul a fost aproape complet ignorat în România. Ideea, potrivit Comisiei Europene, a fost motivată de necesitatea de a găsi conținuturi pe internet care prezintă exploatarea sexuală a copiilor. Și de a-i pedepsi pe cei care au astfel de comportamente.

Utilizarea tehnicilor de monitorizare a conversațiilor este deja permisă de UE în cazul unor companii IT. Exemple în acest sens sunt GMail, Facebook, Instagram Messenger și Skype. Noul regulament urmărește să responsabilizeze alți furnizori de servicii de comunicare de informații criptate, precum WhatsApp. Cu scopul de a monitoriza mai bine utilizatorii.

Riscurile social media

UE vrea control total. Furnizorii de servicii sociale vor avea parte de flexibilitate pentru a putea implementa măsuri de protecția. Scopul este reducerea riscului de exploatare a minorilor. Astfel, rețelele sociale vor putea alege cum vor implementa aceste măsuri.

„Pentru a permite inovarea și pentru a asigura proporționalitatea și neutralitatea tehnologică, nu ar trebui instituită o listă exhaustivă de măsuri obligatorii de reducere a riscului. În schimb, furnizorilor ar trebui să li se lase un grad de flexibilitate pentru a proiecta și implementa măsurile potrivite pentru riscul identificat, pentru caracteristicile serviciului pe care-l furnizează și pentru maniera în care aceste servicii sunt utilizate”, se arată în propunerea de Regulament.

Impactul la nivelul României

Această măsură ce se dorește a fi aplicată la nivelul UE a fost contestată de multe ONG-uri din țări europene. Printre aceste state se află și România. Organizațiile cer autorităților să nu susțină acest demers. Bogdan Ivan Gruia, ministrul Digitalizării, a precizat că oamenii ar trebui să aibă dreptul la intimitate.

„Cu excepția în care avem o decizie a unei instanțe din România care să se poată intra în conversații. Cred foarte mult și respect principiul intimității și nimeni nu are dreptul să știe ce vorbesc românii în mediul online. Eu cred că ne panicăm astăzi pe o supoziție”, a spus Bogdan Ivan Gruia, ministrul Digitalizării, conform Daily Business .