Social

România are acum plan pentru pandemii și epidemii. Autoritățile au pus la punct ce pași să urmeze dacă situația se va repeta

România are acum plan pentru pandemii și epidemii. Autoritățile au pus la punct ce pași să urmeze dacă situația se va repeta

România nu va mai fi nepregătită dacă pandemia își va face din nou de cap. A creat baza legală privind introducerea restricțiilor, în document fiind notate nu doar măsurile medicale, ci și cele sociale și economice care vor fi luate pentru ca boala să fie oprită cât mai repede cu putință.

Autoritățile au explicat că e posibil ca în viitor să avem parte și de alte pandemii și epidemii, de aceea Guvernul a aprobat planul de pregătire și răspuns la evenimente epidemiologice. Statul spune că va informa românii privind riscurile bolii, iar în noul plan sunt stabilite chiar și restricționarea accesului în localitățile sau zonele unde ar urma să fie focare.

Mai mult, potrivit informațiilor oferite de Antena 3, „potrivit planului, se face o evaluare a numărului personalului medical, a echipamentelor de protecție, dar și a medicamentelor, însă nu în ultimul rând vor fi monitorizate și persoanele care vor călători în zonele de risc”.

Se dorește reducerea presiunii din secțiile de terapie intensivă

Cadrele medicale sunt optimiste și cred că odată cu acest plan, spitalele vor fi mai organizate și în terapie intensivă nu va fi mai același haos ca până acum.

„Măsurile de restricție se iau la un moment dat în funcție de situația epidemiologică. În timpul pandemiei, cu acestea s-au întâmplat prin niște etape concrete. Nu știm dinainte ce se va întâmpla într-o situație similară”, a declarat medicul Adrian Marinescu.

„Nu mai trebuiesc luate decizii în care să se abuzeze, în care să se încalce drepturi ale cetățenilor”

La rândul său, Vasile Barbu, președintele  Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, e de părere că drepturile locuitorilor României nu vor mai fi încălcate. „Trebuie să fim pregătiți. Autoritățile, în felul ăsta, vor a avea competența să stabilească și un anumit nivel de restricții pe diverse activități.

Fie economice, fie să spunem de învățământ, fie legată de anumite zone de izolare a populației. Nu mai trebuiesc luate decizii în care să se abuzeze, în care să se încalce drepturi ale cetățenilor, să se perturbe activitatea economică, cea de învățământ și cea socială”, a spus acesta.