Actual Sănătate

Alertă în mai multe spitale din țară: Zeci de români au ajuns la terapie intensivă după ce au mâncat ciuperci otrăvitoare. Video

Alertă în mai multe spitale din țară: Zeci de români au ajuns la terapie intensivă după ce au mâncat ciuperci otrăvitoare. Video
Infoactual

Ploile de acum au favorizat apariția ciupercilor, astfel încât s-au găsit și culegătorii care să le adune din păduri sau de pe marginile drumurilor, și să facă și bani frumoși din această activitate. Până și rețelele de socializare abundă de anunțuri de vânzăre de ciuperci proaspăt culese din pădure. Doar că socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg și oamenii care au cumpărat au ajuns în stare gravă pe paturile de spital, la reanimare.

Alertă în mai multe spitale din țară: Zeci de români au ajuns la terapie intensivă după ce au mâncat ciuperci otrăvitoare. Video

În weekend, oamenii au dat buzna în piețe să cumpere ciuperci, oferta fiind deosebit de variată în acest sens, a scris Infoactual. Dar iată că au apărut și primele probleme medicale, motiv pentru care medicii sunt astăzi în alertă maximă.

În Bihor, de exemplu, zeci de oameni au ajuns la unitatea de primire urgențe, după ce au gătit ciuperci culese de ei sau cumpărate de pe marginea drumului, din gălețile comercianților care staționează inclusiv la intrarea în piețe, o capcană în care cad mulți cumpărători.

Ciupercile culese din păduri, dar şi cumpărate de pe marginea drumului pot afecta sănătatea ori pot ucide, spun medicii. Mai mulţi români au fost internaţi la terapie intensivă în spitale din ţară după ce au mâncat ciuperci otrăvitoare.

39 de persoane au ajuns la unitatea de primiri urgențe din Bihor cu probleme de sănătate după ce au consumat ciuperci de pădure. Nouă dintre acestea au fost internate chiar pe secția de anestezie și terapie intensivă cu insuficiență hepatică și au avut nevoie chiar și de dializă pentru a elimina toxinele din ciuperci, după cum au relatat medicii, pentru Antena3.

Tot în Bihor, anul trecut au ajuns la spital 77 de pacienți intoxicați cu ciuperci. Doi dintre ei au murit.

În ultima vreme, mai mulți români au ajuns la spital cu intoxicații. Cazuri similare: Sălaj și Gorj. Medicii de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalelor Județene au înregistrat numeroase cazuri de intoxicați cu specii otrăvitoare de ciuperci, potrivit presei locale.

Ecaterina Fodor, profesor Facultatea de Protecție a Mediului Oradea: “Se produc confuzii cu ciuperci extrem de periculoase și de toxice, și asta în contextul faptului că procesul de cules se face superficial, fară să se studieze, în prealabil, toate elementele de recunoaștere.”

O altă explicație: ploile din ultima vreme au făcut ca sporii otrăvitori să ajungă și pe ciupercile comestibile și astfel se deosebesc foarte greu.

Medicii ne recomandă să cumpărăm ciuperci doar din magazine, spații special amenajate, nu de de la vânzătorii de pe marginea drumului, chiar dacă toți spun că știu să le deosebească pe cele comestibilede cele periculoase. Sunt puțini cei care pot cu adevărat deosebi ciupercile comestibile de cele otrăvitoare, spun, printre altele, specialiștii.

Simptomele otrăvirii sunt asemănătoare unei toxiinfecții alimentare: greață, dureri abdominale și vărsături. Starea pacientului se poate degrada rapid, așa că medicii recomandă ca la primele simptome, oamenii să meargă de urgență la spital. Și aceasta deoarece, orice oră de întârziere poate fi fatală.

Notă redacție: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic și nici alte tratamente recomandate de specialiști!