Economic

România, sub papucul Bruxellului. Românii defavorizați vor rămâne fără sursă de căldură

România, sub papucul Bruxellului. Românii defavorizați vor rămâne fără sursă de căldură

România, sub papucul Bruxellului. Românii defavorizați vor rămâne fără sursă de căldură.

România ar trebui să renunţe la încălzirea locuinţelor cu lemne în următorii doi ani în favoarea surselor de energie regenerabile şi verzi.

Obiectivul, care este asumat şi în planul de redresare post-pandemie, aprobat de Bruxelles, pare însă greu de atins. Procentul gospodăriilor din România care utlizează lemne de foc este foarte ridicat în comparaţie cu media europeană, peste jumătate dintre acestea utilizând acest combustibil ca sursă primară de energie, iar în mediul rural chiar peste 80%. În Mehedinţi, în 4 din cele 5 oraşe ale judeţului, oamenii recurg la această metodă de a se încălzi în sezonul rece, inclusiv la bloc. Orşova a renunţat la sistemul centralizat la scurt timp după revoluţie.

Preţul lemnului de foc va scădea cu 14%?

Oraşova este unul dintre cele 4 oraşe din Mehedinţi în care lemnul de foc este singura sursă de căldură, iar locatarii de la bloc nu întrevăd alte soluţie. Deşi la Romsilva preţul lemnului a rămas scăzut, oamenii nu au acces la el şi cumpără de la furnizorii privaţi la preţuri aproape duble.Sorin Nicolicioiu, directorul Direcţiei Silvice: De 6 luni de zile sunt aceleaşi preţuri. Dacă zilele acestea Parlamentul României a stabilit că se reduce TVA de la 19% la 5%, obligatoriu preţul lemnului de foc va scădea cu 14%.

Care este preţul lemnului de foc?

Sorin Nicolicioiu, directorul Direcţiei Silvice: Variază de la ocol silvic la ocol silvic. De exemplu, la Orşova avem preţ de 200 de lei pe metru cub fără TVA, la ocoalele de câmpie, unde sunt alte specii, lemnul este 220 fără TVA.

Doar că reducerea TVA nu garantează şi o scădere a preţului. Ea vine şi târziu, deoarece majoritatea românilor a cumpărat lemne pentru iarna aceasta, potrivit RRA.