International

România tot nu are voie în Schengen! Austriecii îl pun la punct pe cancelarul Olaf Scholz

spațiul schengen, sursa foto: antena3cnn
Sursa foto: antena3cnn

Ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, a declarat că țara sa nu și-a schimbat poziția vizavi de aderarea României la Spațiul Schengen. Declarația vine la scurt timp după vizita la București a cancelarului german Olaf Scholz.

Cu ocazia vizitei sale la București, cancelarul german Olaf Scholz a anunțat că va face presiuni asupra scepticilor pentru a obține aprobarea aderării României la Spațiul Schengen în acest an.

La scurt timp după acest anunț, Gerhard Karner, ministrul de Interne al Austriei, țara care a blocat intrarea țării noastre anul nostru, a declarat pentru ziarul austriac Kurier: „Poziția Austriei nu s-a schimbat deloc. Libertatea de circulație în Uniunea Europeană va fi posibilă doar în cazul unei protecții robuste a granițelor exterioare. Este o contradicție la cancelarul german: dorește eliminarea controalelor la frontieră dintre România și Ungaria, dar Germania controlează în continuare granița cu Austria. Este o dovadă clară că sistemul nu funcționează.”

Care este interesul Germaniei în România

Jurnaliștii austrieci afirmă că în spatele declarației cancelarului german Olaf Scholz se află un interes economic aducerea României în Spațiul Schengen având legătură cu faptul că, în timpul conflictului din Ucraina, țara noastră a devenit o componentă importantă în exportul de cereale ucrainene și livrarea de arme către armata lui Volodimir Zelenski, conform Realitatea.net.

Declarația cancelarului german a fost corelată și cu anunțul concernului Rheinmetall, specializat în tehnologie militară, de a deschide un centru de mentenanță și logistică în România începând de luna aceasta.

Producătorul german de armament a anunţat, cu o zi înainte de vizita lui Olaf Scholz la Bucureşti, că a demarat construirea unui hub de întreţinere şi logistică în Satu Mare. Centrul va deservi obuziere autopropulsate, tancuri Leopard 2 şi Challenger, vehicule de luptă de infanterie Marder, transportoare blindate Fuchs şi camioane militare.

Rheinmetall a înființat un centru similar în Lituania în vara anului trecut pentru a oferi sprijin vehiculelor NATO din statele baltice.

Iohannis se laudă cu investițiile germane

Președintele Klaus Iohannis a declarat după întâlnirea cu cancelarul federal Olaf Scholz că: „Investiţiile germane care s-au făcut în România au fost de succes şi cred că sunt atât în interesul antreprenoriatului german, cât şi în interesul României. Sunt locuri de muncă foarte bine plătite, se participă masiv la perfecţionarea forţei de muncă. Avem câteva exemple de şcoli de calificare şi acest lucru arată că aici vorbim de mult mai mult decât o banală colaborare economică. Este o colaborare cu foarte multe valenţe.”

Potrivit președintelui român, România poate convinge investitorii germani: „Dacă această firmă relevantă în Germania va investi într-o locaţie în România, atunci acest lucru este de salutat. Există multiple contacte pentru a convinge investitori din Germania să vină în România şi pentru îmbunătăţirea mediului de producţie destinată apărării naţionale. Detaliile despre aceste chestiuni vor fi, evident, făcute publice atunci când se ajunge la finalul unor posibile negocieri tehnice”.