Actual

Atenție la ceas: România trece la ora de iarnă! Această schimbare poate afecta grav organismul

Atenție la ceas: România trece la ora de iarnă! Această schimbare poate afecta grav organismul

În ultimul week-end din octombrie, în noaptea dintre 29 spre 30 octombrie, România trece la ora de iarnă. Pentru că ora 4 va deveni ora 3, ceasurile vor fi date înapoi cu o oră și vom dormi mai mult. Ziua de 30 octombrie 2022 va fi cea mai lungă din acest an, având 25 de ore în loc de 24.

Când se face schimbarea orei

Românii schimbă ora de două ori pe an, în octombrie și martie. În octombrie se face trecerea la ora de iarnă, iar în martie se trece la ora de vară, atunci când ceasul se va da cu o oră înainte și dormim mai puțin. Trecerea la ora de iarnă se face după echinocțiul de toamnă, eveniment care constituie sfârșitul verii și momentul în care noaptea este mai lungă decât ziua.

Câte țări schimbă ora

Personajul care a vorbi pentru prima dată despre trecerea la ora de vară a fost neozeelandezul George Vernon Hudson la finalul secolul al XIX-lea. Acesta chiar a scris o lucrare în care a explicat și motivul pentru care propune ca ceasul să fie dat cu două ore înainte în martie și cu două ore înapoi în octombrie.

Așa, omenirea are mai mult timp să se bucure de soare. O altă lucrare a fost prezentată în 1905 de britanicul William Willett, în care a propus specialiștilor ca ceasul să fie dat înapoi cu 20 de minute în fiecare duminică din aprilie și cu câte 20 de minute înapoi în fiecare duminică din septembrie.

William i-a dat de gândit lui Robert Pearce, un membru al Parlamentului britanic, care în 1908 a depus un proiect de lege în acest sens. În 1916, Regatul Unit a adoptat o lege privind schimbarea orei la scurt timp după moartea lui Willet.

Devenim mai irascibili și putem avea probleme de concentrare

Din nefericire, schimbarea orei ne dă organismul peste cap. Potrivit specialiștilor, reușim să ne adaptăm noii ore după patru săptămâni. Dacă unele persoane se pot confrunta cu insomnii, probleme de concentrare sau pot deveni mai irascibile, altele pot avea ușoare stări de anxietate, modificări ale dispoziției și se plâng că nu au chef de nimic.

Pentru a ține aceste simptome cât mai departe, e bine să faceți mai mult sport, o baie fierbinte înainte de culcare, consumați cât mai puțină cafea sau ciocolată și încercați cât se poate să evitați stresul.