Social

România va introduce încă un document pe lângă certificatul verde! Arafat: „Până în data de 20 decembrie…”

România va introduce încă un document pe lângă certificatul verde! Arafat: „Până în data de 20 decembrie…”

România va introduce încă un document pe lângă certificatul verde! Arafat: „Până în data de 20 decembrie…”

Formularul de localizare a pasagerului, sau PLF, un act de călătorie electronic, implementat deja în UE, va fi obligatoriu de la decembrie 2021. Șeful DSU, Raed Arafat a oferit o serie de informații legat de acest document.

Românii care vor pleca în vacanță vor fi nevoiți să completeze un formular. Documentul va fi prezentat autorităților la frontieră, pe lângă certificatul verde, a explicat secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Întrebat despre ce date ar trebui să includă acest formular de localizare a pasagerului, dar și cine va trebui să îl completeze, șeful DSU a spus că acesta va fi completat de pasager și va cuprinde datele personale și adresa unde se deplasează.

Formular îl completează pasagerul

„Îl completează pasagerul, îl completează, în mod normal și recomandabil, înainte să înceapă călătoria, adică înainte să se îmbarce în avion sau înainte să înceapă călătoria către România, ca să nu stea să completeze la graniţă şi atunci să apară un rând mai mare şi să întârzie procesarea pasagerilor. În momentul în care l-a completat, va conţine date personale, plus, bineînţeles, adresa unde merge. Pentru cetăţenii români adresa unde vor merge, unde locuiesc, pentru cetăţenii străini la ce hotel sau dacă merg în mai multe locuri unde merg, în ce date și la ce hoteluri.

Cam asta este ideea, tocmai pentru că dacă apare o situație în care necesită anunţarea lor că au fost în contact, că au fost în apropierea unei persoane care este cu COVID-19 atunci să poată autoritățile sanitare să le găsească imediat. Este un formular care a fost recomandat de mult la nivel european, multe țări îl au şi România acum îl va implementa după discuţia care a avut loc cu premierul ieri”, a declarat Raed Arafat pentru RRA.

Formularul va fi în variantă electronică și tipărită

Acesta a precizat că formularul va fi atât în variantă electronică cât și tipărită, iar disponibilitatea acestuia va fi anunțată la o dată ulterioară.