Actual Lifestyle

Românii care beneficiază de cel mai mic preț plafonat la energie începând cu 1 ianuarie 2023, la toate locurile de consum

Plafonarea prețurilor la energie, sursa foto puterea.ro
evz.ro

De la 01.01.2023, vor beneficia de cel mai mic preț plafonat la energie electrică, respectiv de 0,68 lei/kWh, indiferent de consum, și dacă locuiesc cu chirie și nu sunt titulare de contract de furnizare pentru locul de consum unde își au locuința următoarele categorii:

  • persoanele care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale alimentate de la rețeaua electrică, necesare efectuării tratamentelor,
  • familiile cu cel puțin 3 copii cu vârsta până în 18 ani
  • familiile monoparentale cu cel puțin un copil sub 18 ani.

Această măsură este inclusă în OUG adoptată pe 28 decembrie 2022 și publicată pe 30 decembrie 2022 în Monitorul Oficial, prin care s-a decis că persoanele fizice titulare de contracte de furnizare pentru mai multe locuințe vor beneficia de la 1 ianuarie 2023 de prețuri plafonate de 0,68 sau 0.8 lei/kWh la toate respectivele locuri de consum, nu doar pentru unul singur.

Nu mai sunt necesare declarații pe propria răspundere

Prin urmare, nu vor mai fi obligate să depună declarații pe proprie răspundere în care să precizeze la care dintre locuri de consum vor să beneficieze de plafonare.

De asemenea, actul normativ mai prevede că, în facturile emise de furnizori pentru consumul clienților casnici din perioada dintre 16 decembrie (data la care a intrat în vigoare legea de aprobare a OUG nr. 119/2022) și data intrării în vigoare a acestei cea mai recentă ordonanță de urgență, clienții casnici beneficiază de prețurile plafonate de 0,68 lei/kWh sau 0,8 lei/kWh, după caz, pentru toate locurile lor de consum, în cazul în care au mai multe.

În acest context, după ședința de Guvern, secretarul de stat din Ministerul Energiei Dan Drăgan, a declarat: ″Ceea ce este important, prin ordonanța de astăzi, am făcut precizarea că nu trebuie să existe un contract de furnizare între cei care locuiesc în acel spațiu (persoane cu aparate medicale, familii cu cel puțin 3 copii sau familii monoparentale – n.r.) și furnizorul de energie. Deci, contractul de furnizare poate să fie între proprietarul locuinței și furnizor. Dacă se încadrează în acest prag (de cel mult 100 kWh pe lună – n.r.), beneficiază direct de acest preț de 0,68 lei pe kilowatt-oră, dacă depășește semnificativ acest prag, va trebui să facă această declarație la furnizorul de energie, dar nu mai este nevoie să existe un contract de furnizare între chiriaș și furnizorul de energie. Poate fi făcută în baza contractului de furnizare dintre proprietar și furnizorul de energie electrică″.

Confirmarea de la medicul specialist, necesară pentru a beneficia de plafonare

O altă modificare este aceea că, pentru a beneficia de cel mai mic plafon, persoanele care au nevoie de aparate medicale electrice vor trebui să trimită la furnizorul de energie, în locul unei declarații pe proprie răspundere, o confirmare de la medicul specialist. Pentru luna ianuarie 2023, vor putea fi depuse în continuare declarații pe proprie răspundere. În cazul tuturor cele 3 categorii menționate, care beneficiază de cel mai mic preț plafonat indiferent de consum, în situația în care locuiesc cu chirie, titularul de contract de furnizare pentru locul respectiv de consum (despre care se presupune că este proprietarul) va trebui să depună la furnizor cerere de aplicare a prețului plafonat, copia contractului de închiriere, precum și declarația pe propria răspundere a chiriașului sau, după caz, confirmarea medicală, scrie profit.ro.