Actual

Românii din diaspora ar putea vota prin corespondență! Ce presupune acest tip de vot?

Vota prin corespondență, sursa foto HotNews
sursa foto HotNews

O propunere legislativă în curs de dezbatere în Senat ar putea aduce o schimbare semnificativă în privința dreptului la vot pentru românii care trăiesc în străinătate. Mai precis,  li se oferă posibilitatea de a vota prin corespondență.

Această inițiativă vizează modificarea legislației electorale pentru a extinde votul prin corespondență. Acest proces este  similar altor scrutine, cum ar fi alegerile parlamentare sau prezidențiale.

Românii din diaspora vor putea vota prin corespondență

Scopul acestei propuneri legislative este de a facilita participarea civică a românilor din diaspora. Propunerea se află încă în proces de dezbatere și nu a devenit lege până în acest moment. Dar, această inițiativă  indică o îmbunătățire semnificativă în sprijinirea implicării cetățenilor români din străinătate în procesul electoral.

Propunerea legislativă, care se află în prezent în dezbatere în Senat, vizează modificarea a două legi fundamentale. Este vorba despre  Legea nr. 33/2007 privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European și Legea nr. 288/2015 referitoare la votul prin corespondență.

Modificările propuse au ca obiectiv extinderea dreptului de vot prin corespondență pentru românii stabiliți în străinătate, inclusiv în ceea ce privește alegerile europarlamentare. Aceste modificări presupun introducerea votului prin corespondență pentru Parlamentul European, alături de alte alegeri electorale importante.

Este important de subliniat că, în prezent, modificările propuse se află în etapa de dezbatere și evaluare și nu au fost încă adoptate oficial. Cu toate acestea, această inițiativă reprezintă un pas semnificativ în direcția sprijinirii participării cetățenilor români din străinătate la procesul electoral.

Cum va decurge votul prin corespondență

Conform propunerii legislative, Legea nr. 33/2007 va suferi multiple modificări și completări pentru a reglementa în detaliu votul prin corespondență în cazul alegerilor europarlamentare. Începând cu data de 1 ianuarie a anului în care au loc alegeri europarlamentare și până la maxim 15 zile de la începerea perioadei electorale, cetățenii pot să se înregistreze ca alegători în străinătate.

Procedura de înregistrare se va putea efectua prin intermediul unui formular online, pus la dispoziție pe site-ul Autorității Electorale Permanente. Aici, solicitanții vor trebui să furnizeze informații precum numele, prenumele, CNP-ul, localitatea și statul în care doresc să-și exercite dreptul de vot.

În plus, pentru a finaliza procesul de înregistrare, solicitantul va trebui să atașeze o copie scanată sau o fotografie a actului său de identitate. Astfel se confirma identitatea persoanei și se va  asigura integritatea procesului electoral.

Prin aceste măsuri propuse, se urmărește facilitarea participării cetățenilor români aflați în străinătate la procesul electoral pentru Parlamentul European. Este important de menționat că această procedură va fi disponibilă într-un interval bine definit, permițând alegătorilor să-și exprime opțiunea și să se înregistreze corespunzător, conform informațiilor oferite de ziarulromanesc.de.