International

Deutsche Welle: Donald Trump va fi primul președinte votat în închisoare?

Deutsche Welle: Donald Trump va fi primul președinte votat în închisoare?

Fostul președinte american a fost pus sub acuzare pentru a treia oară, fiind acuzat de infracțiuni grave în plin sezon electoral. Corespondentul DW la Washington, Ines Pohl, răspunde la cele mai importante întrebări.

Astfel, vom afla împreună care sunt cele mai importante condiții pe care trebuie să le îndeplinească un președinte american, precum și șansele pe care Donald Trump le are de a ocupa din nou locul de la Biroul Oval.

Ce face ca cea de-a treia punere sub acuzare împotriva lui Trump să fie diferită?

Cea mai recentă punere sub acuzare include ceea ce sunt, fără îndoială, cele mai grave acuzații împotriva lui Donald Trump. Acuzațiile se învârt în jurul eforturilor sale de a submina rezultatul alegerilor prezidențiale din 2020, precum și de a-și incita susținătorii să ia cu asalt Capitoliul în ianuarie 2021. Actul de acuzare implică, de asemenea, acuzații potrivit cărora acesta ar fi conspirat pentru a frauda Statele Unite și ar fi împiedicat alegătorii să își exercite drepturile constituționale.

Acuzațiile ar putea avea un impact major asupra campaniei de realegere a candidatului republican și sunt semnificativ mai grave decât cele din trecut, care au inclus acuzații pentru falsificarea unor registre de afaceri în New York și reținerea unor documente ultrasecrete în Florida.

Ce impact va avea această punere sub acuzare asupra campaniei de realegere a lui Trump?

Depinde la cine vă referiți. Există un nucleu de susținători ai lui Trump a căror părere nu va fi schimbată de nimic. De fapt, Trump ar putea chiar să folosească în mod abil procesul pentru a strânge bani pentru campania sa. El ar putea apoi, la rândul său, să folosească aceste fonduri pentru a contribui la acoperirea cheltuielilor sale legale. S-ar putea spune chiar că punerea sub acuzare l-ar putea ajuta de fapt în rândul acestui grup.

O mulțime de alegători oscilanți vor fi speriați de punerea sub acuzare, la fel ca și alegătorii republicani, care sunt îngrijorați de faptul că procedurile ar putea reduce șansele lui Trump de a-l învinge pe actualul președinte Joe Biden.

Ce spun sondajele?

Donald Trump este de departe cel mai popular candidat republican. Totul indică faptul că el va câștiga alegerile primare ale partidului și va deveni contracandidatul republicanilor la alegerile prezidențiale americane din 2024.

Potrivit unui sondaj recent, Joe Biden și Donald Trump sunt la egalitate într-un ipotetic meci revanșă, cu 43% de susținere pentru revenirea lor la Casa Albă.

Ce înseamnă acuzațiile pentru candidatura lui Trump?

Marea întrebare este dacă procesele vor fi sau nu finalizate înainte de alegeri. Termenele de judecată sunt stabilite pentru lunile martie și mai 2024, adică exact în perioada în care membrii celor două partide majore votează pentru candidații la alegerile primare.

Procedurile vor fi extrem de complexe, iar Donald Trump va face tot ce-i stă în putință pentru a amâna verdictul până la încheierea alegerilor.

Probabil că se va baza pe dreptul său la libertatea de exprimare, care este foarte larg răspândit în Statele Unite, dar este puțin probabil ca acest lucru să îl ajute foarte mult în acest caz.

Va fi interesant de văzut dacă va reuși să îi convingă pe judecători că el însuși a fost de fapt convins că a câștigat alegerile din 2020, deoarece dovedirea intenției este esențială în dreptul penal american. Dacă reușește să facă acest lucru, acest lucru i-ar crește foarte mult șansele de a câștiga în instanță.

Avocatul special Jack Smith poartă un costum și ține o servietă în timp ce se află lângă un podium în timpul unei conferințe de presă în care a anunțat un proces federal împotriva lui Donald Trump. Avocatul special Jack Smith poartă un costum și ține o servietă în timp ce se află lângă un podium în timpul unei conferințe de presă în care a anunțat un proces federal împotriva lui Donald Trump.

Constituția SUA enumeră foarte puține condiții pentru a deveni președinte. Candidații trebuie să fie născuți cetățeni americani, să aibă cel puțin 35 de ani și să fi trăit în Statele Unite cel puțin 14 ani.

În afară de asta, nu pot fi deja aleși președinte de două ori înainte. Deci, teoretic, da, Trump ar putea fi ales președinte chiar dacă ar fi un infractor condamnat care își ispășește pedeapsa.

Ce s-ar întâmpla dacă Trump ar fi ales în timp ce procesul este încă în desfășurare?

Asta ar provoca probabil o criză constituțională. Ar fi fără precedent și ar duce la o luptă pentru putere între puterea judecătorească și cea executivă – adică între sistemul juridic și guvern.

Cu toate acestea, ar fi interesant de văzut cât de independente sunt cu adevărat instanțele și dacă Trump ar reuși sau nu să exercite o influență asupra Departamentului de Justiție și a aparatului de urmărire penală al națiunii.

Poate Trump să se autograțieze în calitate de președinte?

Opinia juridică generală este că nu este posibil, dar din punct de vedere al dreptului constituțional nu este clar. Curtea Supremă a SUA ar trebui să se pronunțe în această privință, a conchis reprezentantul de la Washington al Deutsche Welle.