Social

Românii din diaspora nu vin acasă de sărbatori! Zborurile au scăzut cu peste 70%

Românii din diaspora nu vin acasă de sărbatori! Zborurile au scăzut cu peste 70%

Din cauza restricțiilor impuse de pandemia de coronavirs, mulți dintre românii care muncesc sau studiază în afara țării nu vor venii anul acesta acasă de sărbători. În statele europene unde locuiesc o parte semnificativă de români, cum ar fi, în Spania,  în Italia și în Germania, numărul zborurilor au scăzut cu 72%, în luna decembrie.

Cea mai mare scădere a numărului de zboruri înspre România a fost înregistrată în Italia, urmând Germania cu o diminuare de 64%, Spania cu 58%, Franța cu 44% și Marea Britanie cu 32%.

În perioada sărbătorilor de iarnă, din cauza numărului redus de zboruri disponibile, prețul biletelor de avion au crescut cu aproape 21%.

”Aproape șase milioane de români trăiesc în afara țarii și aproximativ o treime dintre aceștia veneau în țară în preajma sărbătorilor. Marea Britanie, Italia, Spania, Franța, erau doar câteva dintre rutele pe care cu greu mai puteai găsi locuri disponibile în perioada sărbătorilor. Dacă în alți ani ne sfătuiam turiștii să ajungă în aeroport cu trei ore înainte de ora decolării, anul acesta îi încurajăm să călătorească cu grijă și precauție și să efectueze doar zborurile absolut necesare”, a declarat Claudia Tocila, Director Marketing.

România este cea mai activă rută de sărbători

Peste jumătate dintre românii care vin acasă de sărbători, au ca punct de plecare aeroporturile din Italia, Germania și Marea Britanie. S-a observat o scădere mai mică a zborurilor efectuate de sărbători din Marea Britanie și o cerere constantă pentru această rută de călătorie.

În decembrie 2020, cel mai ieftin zbor a costat 5,75 euro dus/întors, iar cel mai scump bilet a costat 835 de euro.

Suedia a fost cea mai scumpă destinație a anului, iar prețul unui bilet de avion a costat 835 euro/persoană, înspre România. Față de anul 2019, când prețul celui mai scump bilet a fost 726 euro/persoană, anul acesta a fost o creștere de 15%.

Cât au cheltuit în acest an românii pe biletele de avion

Comparativ cu anul trecut, prețul unui bilet de avion a crescut anul acesta în medie cu 21%.

Marea Britanie: Față de anul trecut s-a înregistrat o creștere de 19%. Prețul mediul pentru un zbor din Marea Britanie în România a costat 172 euro/persoană.

Franța: Costul mediu al unui zbor din Franța a costat 186 euro/persoană, semnificând o creștere de 22% față de 2019.

Germania: Românii care au venit în țară anul acesta din Germani, au cheltuit 168 euro/persoană, spre deosebire de 146 euro/persoană anul trecut, mai exact cu 15% mai mult față de 2019.

Spania: În 2020, românii au plătit 185 euro/persoană pe un zbor dus/întors, iar zborurile dispre Spania au avut cea mai mare creștere, în medie cu 27% mai mult față de anul trecut.

Italia: Costul mediu al unui zbor anul acesta a fost de 95 euro/persoană, față de anul trecut unde a fost 112 euo/persoană, și s-a observat o scădere în tarifele pentru zborurile din Italia către România de 15%.

Zborurile cu asigurare medicală au crescut cu 38% fată de anul trecut

Fată de anul 2019, în acest an rezervarea călătoriilor cu asigurare medicală a crescut cu 38%. Tot mai mulți românii își doresc să cumpere odată cu biletul de avion și o asigurare medicală care acoperă inclusiv riscuri asociate coronavirusului, din cauza contextului actual al crizei sanitare, potrivit Libertatea.