Social

Românii, loviți de noi impozite și creșteri de prețuri în 2024! Ce se întâmplă cu taxele și cât vom plăti pentru alimente

finantare vouchere-250-lei proteste subvenție indemnizație socială
sursa foto arhiva companiei

Începând cu 1 ianuarie 2024, românii se confruntă cu noi majorări și scumpiri ce vor afecta considerabil bugetul fiecăruia. Acest set de schimbări fiscale și bugetare va impune taxe suplimentare în cinci categorii de TVA și trei tipuri de accize, alături de introducerea unor noi taxe.

Anul viitor va aduce și o serie de taxe noi pentru companii și instituții bancare. Pentru produsele bio, tradiționale și montane, consumatorii români se vor confrunta cu o majorare a TVA-ului cu 4%. Acest fapt va determina o creștere a prețurilor la aceste alimente, TVA-ul ajungând la 9%.

Se previzionează o creștere a costului locuințelor. Astfel, pentru un apartament evaluat la 90.000 de euro, suma totală de plată va crește cu 4.000 de euro. În plus, cei interesați să-și instaleze panouri fotovoltaice ar trebui să fie conștienți că acestea vor suferi o creștere a prețului. Scumpirile nu se vor opri doar la alimente sau locuințe, ci se vor resimți și în sectorul de divertisment. Prețurile vor înregistra o creștere în cluburi, la festivaluri și în sălile de sport, conform  Antena3.