Actual

Românii pot ieși mai devreme la pensie. Ce schimbări va aduce noua lege

pensie anticipată
Sursă foto: fanatik.ro

Unii români așteaptă cu nerăbdare momentul în care vor putea ieși la pensie. Aceștia au activat ani de zile pe piața muncii. Dar, trebuie să împlinească vârsta legală pentru a se putea bucura de liniște și relaxare. Dar, noua lege a pensiilor vine cu anumite schimbări. Unii români ar putea ieși la pensie mai devreme.

Veste bună pentru români. O anumită categorie de cetățeni ar putea ieși la pensie mai devreme. Noua lege a pensiilor vine cu modificări majore. Documentul se află încă în lucru la Ministerul Muncii.

Noua lege a pensiilor

Anumite persoane vor putea ieși la pensie mai devreme. Noua lege a pensiilor aduce o veste bună pentru mame. Femeile care au cel puțin un copil ar putea să beneficieze de o pensionare anticipată.

O nouă propunere la nivelul legii pensiilor ar aduce beneficii pentru femei. Mai exact, pentru mame. Astfel, se vor modifica prevederile de pensionare pentru femeile care au născut și crescut copii. Numărul de copii va determina o reducerea anilor necesari până la pensionare.

Ieșirea la pensie mai devreme

Mamele se vor putea pensiona mai devreme. Astfel, femeile cu copii vor putea avea anumite beneficii. Potrivit proiectului, mamele care au un copil vor beneficia de o reducere de șase luni a vârstei de pensionare. Femeile care au doi copii vor beneficia de o reducere de un an a vârstei necesară pensionării. De asemenea, în cazul mamelor cu șase copii, acestea vor beneficia de o reducere de trei ani a vârstei.

Noua metodă de calcul a pensiilor

Guvernul vrea să implementeze un nou sistem pe care să se bazeze pe calcularea pensiilor. Astfel, va fi luată în calcul contribuția totală la pensie și a vechimea în muncă. Scopul acestui sistem este de a elimina discrepanțele existente.

Ministerul Muncii a analizat trei opțiuni pentru noua lege a pensiilor. Iar sursele indică faptul că guvernul se gândește să promulge opțiunea care a fost aprobată de Comisia Europeană. Această variantă propune o metodă de calcul bazată pe durata de cotizare a fiecărui cetățean român și pe suma totală de bani pe care acesta o aduce la bugetul asigurărilor sociale de stat. Acestea se vor transforma într-un număr de puncte.

Puncte de pensie

La finalul carierei, o persoană acumulează mai multe puncte cu cât muncește mai mult. Prin urmare, pensia va fi egală cu suma tuturor punctelor acumulate de fiecare viitor pensionar. Valoarea actuală a punctului de pensie este de 71 de lei. Astfel, un senior va primi 7.100 de lei dacă a acumulat 100 de puncte pe parcursul anilor de contribuție.

Punctul de referință este în prezent 1.785 de lei. Acesta se împarte la stagiul de cotizare de 25 de ani, și astfel rezultă valoarea unui punct de pensie. În fiecare an, Institutul Național de Statistică va calcula procentul din câștigul salarial mediu brut și îl va adăuga la rata medie anuală a inflației. Acest lucru va aduce noua valoare a punctului de referință.

În esență, circumstanțele actuale în care un bărbat și o femeie primesc pensii diferite, deși au ocupat aceeași funcție timp de același număr de ani, nu vor mai exista. Legea va permite eliminarea diferențelor între femei și bărbați, conform Daily Business.