Diverse

Românii pot răsufla ușurați. S-a prelungit termenul pentru montat repartitoare

Românii pot răsufla ușurați. S-a prelungit termenul pentru montat repartitoare

Românii care locuiesc la bloc mai au timp un an pentru a-și monta repartitoare la calorifere. USR a obținut un amendament prin care s-a obținut amânarea obligației până la sfârșitul lui 2023.

„Am aflat că au fost asociații care le-au montat și apoi le-au demontat pentru că au existat probleme cu costurile”

Asta înseamnă că mai aveți la dispoziție 12 luni pentru a monta acele repartitoare, fără să plătiți o amendă de 1000 de lei.  „Am stat de vorbă în ultimul an cu zeci de președinți de asociații de bloc care mi-au explicat de unde vine reticența montării acestor repartitoare. Am aflat că au fost asociații care le-au montat și apoi le-au demontat pentru că au existat probleme cu costurile și repartizarea agentului termic.

Principiul de a plăti cât consumi este corect, însă, din discuțiile avute, am înțeles că repartitoarele, așa cum sunt ele astăzi nu răspund acestei nevoi. E necesară o discuție mult mai amplă pentru a găsi soluții serioase în următorul an”, declară deputata USR Cristina Prună, vicepreședinte al Comisiei pentru industrii și servicii, scrie economica.net.

„Montarea repartitoarelor de către asociațiile de proprietari nu s-a realizat deoarece beneficiile acestora nu sunt încă clare”

Repartitoarele ar fi trebuit montate până la data de 31 decembrie 2021, dar USR a amânat acest termen cât s-a putut de mult. Există și un motiv clar: nu le înțelege rostul. “Legea eficienței energetice (nr. 121/2014) prevede, în forma acum în vigoare, că românii racordați la sistemele centralizate de încălzire sunt obligați să-și monteze repartitoare până la 31 decembrie 2022, în condițiile în care, anul trecut, USR a obținut amânarea cu un an a acestei obligații.

Acum, deși termenul prevăzut de lege se apropie de final, montarea repartitoarelor de către asociațiile de proprietari nu s-a realizat deoarece beneficiile acestora nu sunt încă clare. USR a depus, prin urmare, încă un amendament pentru amânarea obligației montării repartitoarelor până la 31 decembrie 2023, amendament adoptat de Parlament”, arată formațiunea politică.

Potrivit unui proiect de ordonanță care se află la avizarea Consiliului Economic și Social, până în anul 2027, toate contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică din blocuri trebuie să permită citirea de la distanță a valorilor înregistrate.