Social

Românii riscă amenzi de până la 500 de lei dacă nu se supun acestui ordin al ANAF! Termenul limită este 25 mai

anaf, sura foto realitatea.net
sura foto realitatea.net

Sancțiunile pe care le vor suporta cetățenii pentru nerespectarea termenului de depunere a formularului 212, inclusiv a declarației unice și a declarației de venit, au fost comunicate de ANAF. Data de 25 mai 2023 este data limită pentru depunerea acestor declarații fiscale.

Potrivit normelor din Codul fiscal, persoanele au obligația de a completa și depune o dată pe an documentația privind veniturile sau pierderile înregistrate în România sau în străinătate, realizate individual sau în cadrul unei anumite forme de organizare.

Amenzi între 50 și 500 de lei

În conformitate cu condițiile legislative actuale, ANAF recomandă depunerea Declarației Unice de Impunere în format electronic, prin transmitere la distanță, pentru a evita cozile. Ca urmare, acestea pot fi încărcate în porțiunea „Depunere declarații” a site-ului e-guvernare sau în secțiunea „Spațiul Privat Virtual” a site-ului oficial al ANAF.

Oficialii Agenției Naționale de Administrare Fiscală au precizat că sancțiunea pentru nerespectarea termenului de 25 mai pentru depunerea Declarației Unice de Impunere și a declarației de venit este cuprinsă între 50 de lei și 500 de lei.

Cine trebuie să depună declarația

Contribuabilii care obțin venituri de până la 36.000 de lei trebuie să depună Declarația Unică de Impunere până în 2023, potrivit ANAF. Această cifră a fost aleasă pentru că este suma celor 12 salarii minime brute care au intrat în vigoare în acest an, de când salariul minim a fost majorat la 3.000 de lei, la 1 ianuarie.

În cazul în care o persoană vrea să contribuie la asigurările sociale de sănătate și pensii, dar nu primește bani de la un loc de muncă, trebuie să depună această declarație.

Potrivit Mediaflux, în cazul în care depunerea online nu este o opțiune, Declarația Unică de Venituri poate fi depusă și fizic, la registratura Fiscului din apropierea casei sau prin poștă. La depunere, fiecare persoană va primi și o dovadă de primire.

Pentru veniturile aferente anului 2022, Declarația Unică de Venituri trebuie depusă până la data de 25 mai 2023, însă, pentru veniturile aferente anului 2023, câștigurile din tranzacții bursiere realizate prin intermediari rezidenți fiscali în România sau nerezidenți care au un sediu permanent în România care are calitatea de intermediar, persoanele fizice care obțin astfel de câștiguri nu sunt obligate să depună această declarație până la termenul din 2023, ci vor trebui să o facă până la termenul din 2024.