Social

Românii vor primi facturi mai mari de la 1 iulie! Crește prețul pe MWh

recomandările specialițtilor factură curent indexul
sursa foto:arhiva companiei

Începând cu data de 1 iulie, tarifele pentru serviciile de sistem vor crește cu aproximativ 40%. Astfel, tariful va crește de la 9,17 lei la 12,84 lei pe megawatt-oră (MWh). Acest lucru va duce la facturi de curent mai mari.

Această modificare va afecta în special consumatorii cu un consum energetic mai mare de 300 de kilowatt-oră (kWh), ale căror facturi lunare vor crește cu aproximativ 2 lei. Cei cu un consum mediu de 125 kWh vor observa o majorare de aproximativ 63 de bani pe lună.

„Creşterea tarifului pentru achiziţia serviciilor de sistem este de 3,67 lei/MWh, de la 9,17 lei/MWh, valabil pe perioada 1 ianuarie-31 mai 2024, la 12,84 lei/MWh, valabil începând cu data de 1 iunie 2024. Având în vedere ponderea foarte mică a tarifului pentru achiziţia serviciilor de sistem în preţul final facturat utilizatorilor, majorarea tarifului pentru achiziţia serviciilor de sistem va avea un efect redus în privinţa costurilor cu energia electrică suportate de utilizatori. În cazul unui consum casnic anual de 1-1,5 MWh, creşterea facturii anuale ca urmare a creşterii tarifului pentru achiziţia serviciilor de sistem va fi de maximum 3,7-5,5 lei/an, respectiv 31 bani/lună – 46 bani/lună. Majorarea tarifului nu are efect asupra facturilor consumatorilor casnici, pentru care preţul energiei electrice este plafonat”, precizează ANRE, potrivit Cotidianul.