Social

Românii vor primi mai mulți bani în toamnă! La ce sumă ajung salariile

bursa socială sursă fot: b1tv.ro
sursă fot: b1tv.ro

La începutul toamnei, un număr semnificativ de români vor beneficia de o majorare salarială. Începând cu 1 septembrie 2023, salariul minim brut în România va fi crescut la 3.300 de lei.

Aceasta înseamnă că angajații vor primi un venit net de 1.981 de lei. Scopul acestei inițiative este de a îmbunătăți nivelul de trai al angajaților și de a promova egalitatea în mediul de muncă.

Salariile cresc cu 25%

Mai mult, următoarea majorare salarială va fi implementată în România începând cu 1 ianuarie 2024. Această creștere va fi de peste 25% în comparație cu nivelul anterior, făcând-o și mai semnificativă. Astfel, salariul minim brut va ajunge la 3.750 de lei, iar venitul net al angajaților va fi de 2.231 de lei. Această politică are ca scop garantarea unui nivel salarial mai ridicat pentru lucrători și promovarea unei alocări mai echitabile a resurselor în cadrul forței de muncă.

Conform celor mai recente statistici Eurostat, România se situează pe penultimul loc în UE în ceea ce privește salariul minim lunar. Este pe locul 20 din 22 de țări analizate, cu un nivel puțin peste 600 de euro, depășind doar Ungaria și Bulgaria.

Suntem din nou la coad Europei

Există două grupuri principale în funcție de nivelul salariului minim lunar. Grupul 1 include țări precum România și Polonia, unde salariul lunar variază între 399 și 840 de euro. România se află pe locul 20 în acest grup, cu un salariu minim de 606 euro, situându-se înaintea Ungariei și Bulgariei. Grupul 2 cuprinde țări în care salariul minim lunar este cuprins între 887 și 1304 euro, iar grupul 3 include țări în care salariul minim lunar depășește 1.700 de euro.

De la începutul acestui an, salariul minim pe economie în România a fost majorat, iar acum această majorare se aplică și în sectorul privat. Cu excepția lucrătorilor din construcții, care au primit un salariu minim brut de 4.000 de lei, salariul minim a fost stabilit la 3.000 de lei.

Ca urmare, numărul de angajați care beneficiază de salariul minim a crescut semnificativ, ajungând la 1,897 milioane de persoane în 2023. Aceasta reprezintă aproximativ 28% din totalul contractelor de muncă înregistrate și înseamnă o creștere de 52% față de anul precedent.

Această politică are ca scop echilibrarea condițiilor de muncă în diferitele sectoare economice și îmbunătățirea calității vieții angajaților. Se subliniază importanța monitorizării consecințelor acestei majorări pentru a evalua impactul asupra întreprinderilor și asupra economiei în ansamblu, conform RomâniaTV.