Actual

Românii vor primi mai mulți bani pentru achiziția calculatoarelor. Ce prevede proiectul

Românii vor primi mai mulți bani pentru achiziția calculatoarelor. Ce prevede proiectul

Un nou proiect de ajutorare socială vizează tinerii din medii favorizate. Banii veniți din urma acestei inițiative au rolul de a-i stimula să-și achiziționeze un calculator și a se alfabetiza digital.

Propunerea legislativă, depusă la Senat, are rolul de a aduce niște amendamente programului Euro 200. Astfel, suma pe care o pot solicita românii eligibili crește de la 200 la 250 de euro. Valoarea acestui ajutor social este transmisă beneficiarilor în lei. De asemenea, criteriile de eligibilitate se modifică. Nu mai sunt vizate familiile cu venituri mici, ci elevii sau studenții care provin din astfel de cadre familiale dezavantajate.

Cine poate primi banii

Sunt considerați eligibili elevii și studenții care studiază la instituții acreditate. Nu contează dacă instituțiile de învățământ sunt finanțate din bugetul de stat sau din fonduri private. Beneficiarii trebuie să aibă sub 26 de ani și să provină din familii cu un venit lunar brut de 1.500 de lei de persoană. Se încadrează și elevii și studenții din familii monoparentale sau care trăiesc în centre de plasament, ori beneficiază de alte măsuri de protecție socială.

Sunt eligibili și elevii cu deficiențe și afectări funcționale cauzate de diverse boli și tulburări. Este vorba despre tinerii cu deficiențe ușoare, moderate, accentuate sau severe, conform Ordinului Ministerului Sănătății 1.306/2016.

În proiectul care se află în momentul de față în Camera Senatului, se stipulează faptul că „familia cu elevi și/sau studenți, indiferent de numărul acestora, beneficiază de ajutor financiar pentru achiziționarea unui singur calculator”.

Crește cuantumul, crește și pragul

În afara faptului că suma ar crește de la 200 la 25o de euro dacă acest proiect de lege intră în vigoare, pragul a crescut semnificativ, se arată într-un articol al avocatnet.ro. Astfel, nu ar mai fi eligible doar familiile în care venitul este de 250 de lei brut pe membru al familiei, ci chiar 1.500 de lei. De asemenea, acest prag se va indexa anual, deoarece, conform posibilelor noi reglementări, ar trebui ca venitul individual să fie maximum 50% din salariul minim brut. Așadar, el va ține cont de eventualele modificări salariale.

Actele necesare pentru a beneficia de acest program național sunt:

„a) copie a certificatului de naștere sau a actului de identitate al elevului/studentului, iar în cazul elevilor, împreună cu o copie a actului de identitate al părintelui/ocrotitorului legal, precum și a actului care să dovedească calitatea de ocrotitor legal, după caz;

b) copii ale certificatelor de naștere sau ale actelor de identitate, după caz, ale celorlalți membri ai familiei;

c) adeverință de la instituțiile de învățământ/unitățile din care să rezulte calitatea de elev sau student a celorlalți frați/surori;

d) acte doveditoare, în original, privind veniturile membrilor familiei.

e) declarație pe propria răspundere a părintelui, tutorelui, reprezentantului legal sau a ocrotitorului legal, după caz, sau dată personal de către persoanele cu vârsta mai mare sau egală cu 18 ani, în sensul că venitul brut lunar pe membru de familie se încadrează în plafonul prevăzut de art. 2 alin. (2) din Legea nr. 269/2004 și că dispun de diferența de bani pentru achiziționarea unui calculator cu o configurație minimă standard”, conform paginii oficiale a Ministerului Educației.