Social

Românii vor resimți în buzunar noile măsuri fiscale! Marcel Boloș anunță că țigările și alcoolul se vor scumpi

scumpiri la raft de la 1 aprilie sursa foto economedia
sursa foto economedia

Pentru a nu „adânci” și mai mult gaura de la bugetul de stat, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat că intenționează să majoreze taxele pe vicii, precum țigările, pentru a strânge bani la bugetul de stat.

Opțiunea privind măsurile bugetare va fi făcută publică mâine, 7 iulie, a declarat premierul, după o nouă discuție cu miniștrii și cu Nicolae Ciucă.

Țigările, alcoolul și sucurile se vor scumpi

De la 1 septembrie, țigările, alcoolul și băuturile răcoritoare îndulcite cu zahăr se vor scumpi, probabil, semnificativ. Costurile pentru concediu sau pentru o cină la restaurant ar putea, de asemenea, să crească.

Aceste acțiuni sunt luate în considerare deoarece deficitul bugetar a crescut semnificativ, iar administrația caută modalități de îmbunătățire a situației fiscale a națiunii.

Ministrul de finanțe a declarat în mod expres că intenționează să reducă cheltuielile României pentru a îmbunătăți încasările la bugetul de stat.

De la 1 septembrie, taxele pe tutun, jocurile de noroc, băuturile nealcoolice și sucurile îndulcite cu zahăr ar putea crește cu până la 10%, ceea ce va duce la creșteri semnificative ale prețurilor.

În plus, TVA-ul din sectorul HORECA ar putea crește de la 9% la 19%.  În această toamnă ar putea apărea, de asemenea, creșteri de prețuri în construcții și în agricultură, alături de o majorare cu 10% a contribuției de sănătate pentru lucrătorii din aceste domenii.

Măsurile guvernului ar putea avea efecte negative

Potrivit JTI, intențiile guvernului de a crește acciza la țigări vor determina o creștere semnificativă a pieței negre, deoarece un pachet de țigări costă în România de două ori mai mult decât în stae precum Germania, Italia, Spania și Olanda, din punct de vedere al puterii de cumpărare.

Cele mai recente date Eurostat arată că PIB-ul pe cap de locuitor din țara noastră este cu 23% mai mic decât media europeană. Venitul nostru mediu zilnic disponibil acoperă 20% din prețul unui pachet de țigări, ceea ce este aproape la fel de mare ca în Franța și Irlanda, cele două țări cu cele mai mari accize la țigări.

În comparație cu Polonia (12,3%), Ungaria (17,7%) și România (9,3%), Germania are un procent mult mai mic. Cu alte cuvinte, cu banii pe care îi aveți la dispoziție în fiecare zi în România, ați putea cumpăra aproximativ 5 pachete de țigări, față de aproape 11 pachete în Germania, 10 pachete în Italia, 9 pachete în Spania și peste 20 de pachete în Luxemburg, potrivit RomâniaTV.