Actual

Anunțul premierului despre plafonarea prețurilor din luna august. Marcel Ciolacu: „Este ceva ce nu a funcţionat”

romania-da-in-judecata-austria
Sursa foto: Antena 3 CNN

Marcel Ciolacu, premierul României, a transmis faptul că din luna august se vor plafona prețurilor la alimentele de bază. Acesta a transmis faptul că unele produse costau mai mult decât în Germania.

Oficialul român a ținut, de asemenea, să mulțumească și marilor producători, retaileri și distribuitori care s-au angajat în acest parteneriat cu Guvernul României pentru plafonarea prețurilor alimentelor.

Piața a fost depășită

„Nu putem în continuare să ne facem că nu vedem că anumite preţuri la anumite produse de bază, sunt mai scumpe decât în Germania. Şi nu comparăm puterea de cumpărare din Germania şi puterea de cumpărare din România. Este ceva ce nu a funcţionat şi sperăm ca prin acest exerciţiu să începem să reaşezăm lucrurile. Nu întotdeuna piaţa echilibrează tot. Am văzut că după trei crize suprapuse piaţa a fost depăşită şi mecanismul pieţei a fost depăşit. Dar toate aceste măsuri sunt  temporare, până se reaşează lucrurile. Dar nu putem la infinit să ne facem că nu observăm anumite lucruri care sunt evidente”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Acesta a spus că din luna august se vor vedea scăderile la prețurile anumitor produse. Momentan, au scăzut anumite adaosuri și s-au perceput ate taxe. A fost adoptate o Ordonanță de Urgență de către Guvern prin care sunt limitate adaosurile comerciale practicate în procesarea și comercializarea unor alimente esențiale, conform romaniatv.net.

„Sunt alimentele de bază, care sunt cunoscute,(n.r. vizate de măsurile Guvernului), care sunt în componența coșului zilnic. Știm foarte bine care sunt mecanismele de formare a prețurilor, atât la producător, cât și la vânzare, care este impactul taxelor pe care supermarketurile le iau în formarea prețului”, a transmis în luna iunie ministrul Economiei, Radu Oprea.

Unde vor fi prețuri mai mici la raft?

Alimentele de baza cărora le va scădea prețul din luna august sunt: zahăr, cartofi, fructe proaspete vrac, legume proaspete vrac, carne de porc, carne de pui, ulei de floarea soarelui, ouă, mălai, faină albă, iaurt simplu de lapte de vacă, brânză telemea, lapte de vacă și pâine albă. 

Asemeni perioadei în care se limitează adaosul comercial, perioada pentru care va fi valabila ieftinirea la alimente este de 3 luni.

„Avem adaosul comercial, care poate să fie 20%, avem taxele impuse de către retailer, care merg între până la 40%. Haideți să presupunem că mai adăugăm 2,5 lei. Avem adaos-ul comercial al retailer-ului, toate duc la acest preț de 22 lei. Dacă nu mai intră, în prețul cu care producătorul vinde către magazin, aceste taxe, vom avea o reducere de preț substanțial. Putem ajunge la 16 lei. Deci de la 22 lei la 16 lei la prețul la raft”, a transmis ministrul Economiei.