Diverse

Românul se descurcă aproape în orice situație! Iată cum a reușit un bărbat să fenteze facturile la energia electrică

Românul se descurcă aproape în orice situație! Iată cum a reușit un bărbat să fenteze facturile la energia electrică
economica.net

Uitaţi, acum aprind două becuri acolo. Acum bag în priză şi ar trebui să se aprindă becuri acolo”.

FOTO captura video

Principiul “în Maramureș, tradiţia se trăieşte, nu doar se respectă“ încă se aplică întrucât un bărbat s-a ghidat după acesta şi a transformat o moară de porumb (prin adăugarea de elemente modern) într-o sursă de energie electrică.

A îmbinat vechiul cu noul

Astfel, Mihai Bledea, în curtea gospodăriei pe care o are în Vadu Izei, a reuşit să îmbine noul cu vechiul, păstrând armonia unei tradiţii din strămoşi.

Acolo, bărbatul are atât o vâltoare în care lumea din sat îşi spală hainele de iarnă şi covoarele, cât şi o moară veche de peste 100 de ani.

FOTO captura video

Referitor la acest aspect, proprietarul morii, Mihai Bledea, a povestit:  „Moara, ca atare, datează de prin 1886 a fost adusă din partea austro-germană. Eu după ce m-am căsătorit am găsit actele cu instalaţia hidromecanică a moşului lui socru şi am dorit să am şi o moară”.

Modul în care Mihai Bledea a făcut să aibă energie electrică fără bani

Din momentul în care oamenii din zonă n-au mai venit la el cu porumb la măcinat, maramureşeanul n-a vrut să lase moara să ajungă o ruină. Prin urmare, acesta a transformat-o şi în prezent, cu ajutorul apei, o foloseşte să producă energie electrică.

„Dacă cobor pârâul mai jos, atunci apa trece peste roată şi nu mai angrenează. Dacă ridic apa spre roată, am axul intermediar şi am nevoie să îmi scot 3.000 de rotații pe minut”, a explicat Mihai Bledea.

Și iată așa sistemul îl scuteşte de grija facturilor

Uitaţi, acum aprind două becuri acolo. Acum bag în priză şi ar trebui să se aprindă becuri acolo”.

Tot sistemul său îi produce şapte kilowați energie, în timp ce gospodăria îi consumă doar patru. Totuși, maramureșanul nu se opreşte la atât:  „Vreau să măresc capacitatea roţii, dimensiunea. Ar trebui să o fac undeva la doi metri şi ceva, până unde am cota 0, de la apă, să o poate învârte bine”, a precizat Mihai Bledea.

FOTO captura video

Invenția lui Mihai, model pentru localnici

Acum, iniţiativa maramureșanului reprezintă un model şi pentru alţii din localitate. În acest context, un vecin/ localnic a spus:

„Cred că toţi de acum încolo am putea să încercăm să facem acelaşi lucru, pentru că sunt toate scumpe”.

FOTO captura video

„Acum că se scumpeşte şi curentul şi tot, pentru el o să fie un rezultat foarte bun”, adaugă un altul. Şi, de câteva luni, deja e: „Nu le sting (n.r. becurile), şi așa nu plătesc. Apa oricum curge”, citează observatornews.ro