International

Stoltenberg răspunde Papei Francisc că ”războiul din Ucraina este războiul președintelui Putin”, NATO nu l-a provocat

Stoltenberg răspunde Papei Francisc că ”războiul din Ucraina este războiul președintelui Putin”, NATO nu l-a provocat

Papa de la Roma a făcut și face, în continuare, tot ce îi stă în putință pentru a opri războiul. Pe lângă rugăciuni, suveranul pontif vorbește cu liderii lumii. A cerut să îl vadă și pe Putin, dar s-a lovit de un refuz categoric.

Stoltenberg răspunde Papei Francisc că ”războiul din Ucraina este războiul președintelui Putin”, NATO nu l-a provocat

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a declarat joi că „NATO este o alianță defensivă, iar războiul din Ucraina este războiul președintelui Putin”.

Stoltenberg a fost întrebat, într-o conferință de presă, despre declarația Papei Francisc, care a spus că războiul din Ucraina „a fost poate într-un fel provocat”. Iată ce răspuns a oferit oficialul NATO:

NATO este o alianță defensivă, iar războiul din Ucraina este războiul președintelui Putin. Ceea ce face NATO de mulți ani este să sprijine o națiune suverană independentă în Europa. Aceasta nu este o amenințare pentru nimeni. Aceasta nu este o provocare. Și asta vom face în continuare. Președintele Putin și Moscova sunt responsabili pentru această agresiune brutală împotriva Ucrainei”, a declarat secretarul general al NATO.

Cu câteva zile în urmă, Papa Francisc a afirmat,  că războiul din Ucraina în urma invaziei Rusiei „a fost poate într-un fel provocat sau nu a fost împiedicat”. Iar răspunsul oficialului NATO nu s-a lăsat mult așteptat.

Făcând referire directă la agresiunea Rusiei, Papa de la Roma a spus că vremurile s-au schimbat, prin însăși afirmația sa:

Trebuie să ne îndepărtăm de tiparul obişnuit conform căruia Scufiţa Roşie era bună şi lupul era rău. Se conturează ceva global, cu elemente foarte interconectate”.

Interviul cu Papa Francisc, redat de publicația La Stampa, a dat naștere la numeroase controverse și dezbateri. Iată ce a declarat acesta:

Cu două luni înainte de conflict, un şef de stat mi-a spus că Alianţa Atlantică riscă să dezlănţuie ceea ce s-a întâmplat. L-am întrebat de ce şi mi-a răspuns: `Ei latră la porţile Rusiei. Iar ei nu înţeleg că ruşii sunt imperiali şi nu permit niciunei puteri străine să se apropie de ei`… Acest şef de stat a ştiut să citească semnele a ceea ce se întâmpla‘”.