International

Rusia, față în față cu legea! Oamenii lui Vladimir Putin recunosc că „mobilizarea parțială” a fost în mare parte ilegală

agenții lui vladimir putin - sursă foto: pardafas.com
sursă foto: pardafas.com

La 25 aprilie, Anatoli Razinkin, prim-adjunctul procurorului general al Rusiei, a declarat că procurorii ruși au descoperit o un număr semnificativ de recrutări militare făcute în mod  abuziv.

Aceste lucruri au fost constatate în urma edictului de mobilizare parțială din anul precedent.

Legislația a fost încălcată de peste 12.000 de ori de către Rusia

De anul trecut, au fost descoperite peste 12.000 de încălcări ale legii, potrivit prim-adjunctului Razinkin. Odată cu începerea „operațiunii militare speciale” rusești la 24 februarie 2022, a început o creștere a activităților infracționale în această zonă.

Înainte de publicarea raportului procurorului general, Razinkin s-a adresat Consiliului Federației, camera superioară a parlamentului rus, spunând: „Am depus peste 3.500 de acte de răspuns și am suprimat măsuri nerezonabile de recrutare împotriva a 15.000 de cetățeni”. Razinkin a subliniat că, după ce președintele rus Vladimir Putin a emis directiva la 21 septembrie anul trecut, procurorii au început o urmărire constantă a tuturor fazelor mobilizării parțiale.

La scurt timp după discursul difuzat de președintele rus, Serghei Șoigu, ministrul apărării al țării, a declarat că peste 300.000 de „rezerviști” vor fi chemați la datorie.

Potrivit statisticilor lui Anatoli Razinkin, 15.000 dintre cei 300.000 de „rezerviști” au fost recrutați ilegal. Astfel circa cinci la sută din numărul total de soldați pe care Rusia și-a propus să îi înroleze în serviciile sale armate sunt bărbați care au fost recrutați ilegal.

În comentariile sale, prim-vicepreședintele a menționat că din comisiile de recrutare au făcut parte și procurori, pe care i-a felicitat pentru că au pus capăt „în timp util” abuzurilor.

Haosul creat de mobilizarea parțială

În special, gestionarea mobilizării „parțiale” în cursul anului trecut a provocat o controversă masivă în întreaga Rusie. Posturile de televiziune de stat de la Moscova au criticat oficialii din alte zone ale națiunii, ca să nu mai vorbim de cei din Moscova, deoarece amploarea anomaliilor era atât de mare încât nu mai puteau fi acoperite.

Potrivit HotNews.ro, atunci când nenumărați recruți și-au făcut cunoscute obiecțiile prin mesaje și videoclipuri care au fost distribuite pe scară largă pe rețelele de socializare, chiar și președintele Vladimir Putin a fost nevoit să își recunoască erorile.

La 5 octombrie anul trecut, președintele rus a emis un anunț la nivelul întregii țări, în care a anunțat că vor fi implementate o serie de măsuri pentru a compensa presupusele „greșeli” din procesul de mobilizare „parțială”.

„Această mobilizare parțială ridică multe întrebări. Este necesar să corectăm toate greșelile și să ne asigurăm că nu se vor mai repeta”.

Putin a făcut referire la convocarea unor cetățeni ruși în vârstă care, în mod normal, ar trebui să fie excluși din legislație, cum ar fi liderii familiilor mari, cei care nu îndeplinesc condițiile fizice și persoanele în vârstă.