International

Sancțiunile occidentale, apă de ploaie în fața rușilor! Averile miliardarilor din țara lui Vladimir Putin au crescut semnificativ

Ruble, sursa foto CNBC
Sursa foto CNBC

De la începutul invaziei lui Vladimir Putin în Ucraina, numărul miliardarilor ruși a crescut. Acest lucru a fost posibil în ciuda sancțiunilor impuse de Occident și a faptului că PIB-ul Rusiei s-a contractat cu peste 2% în 2022.

Miliardarii ruși au acum o avere combinată de 505 miliarde de dolari, în creștere de la 353 de miliarde de dolari în 2022. Creșterea medie a fost de 600 de milioane de dolari pe persoană. În același timp, numărul rușilor extrem de bogați – cei cu o avere netă de 1 miliard de dolari sau mai mult – a crescut la 110 persoane, cu 22 mai multe decât în anul precedent.

Rușii se îmbogățesc în ciuda sancțiunilor Occidentale

Potrivit Forbes, dacă cinci miliardari nu ar fi renunțat la cetățenia rusă anul trecut, cifra ar fi fost semnificativ mai mare. În ciuda sancțiunilor occidentale severe și a problemelor economice ale națiunii, această creștere a numărului de ruși bogați va continua cu siguranță.

Dintre aceștia, Andrei Melnichenko este cel mai bogat. El a înființat firma de energie și cărbune SUEK, precum și producătorul de îngrășăminte EuroChem Group. Averea sa a crescut până la 25,2 miliarde de dolari în acest moment. Prețul îngrășămintelor a crescut ca urmare a conflictului din Ucraina, lucru care a pompat bani în conturile rusului.

Magnatul din domeniul nichelului și bancar Vladimir Potanin, care și-a refăcut averea la 23,7 miliarde de dolari, după o scădere de 9,7 miliarde de dolari în anul precedent, se află pe locul al doilea în topul celor mai bogați miliardari din Rusia.

Cu o avere netă de 22,1 miliarde de dolari, Vladimir Lisin, directorul general al grupului NLMK, un important producător de produse siderurgice din Rusia, se află pe locul al treilea. 46 dintre cei 110 milionari ruși de pe lista celor mai bogați se află sub incidența sancțiunilor americane, britanice și ale Uniunii Europene.

Războiul din Ucraina a pompat bani în conturile oligarhilor

Dacă nu ar fi fost cinci oligarhi care au renunțat la cetățenia lor, printre care cofondatorii JetBrains Serghei Dmitriev și Valentin Kipyatkov, Nikolai Storonsky de la Revolut și Timur Turlov de la Freedom Finance, lista celor mai mari miliardari din Rusia în 2023 ar putea include 115 persoane în loc de 110. Nikolai Storonsky și-a exprimat dezaprobarea față de conflictul Rusiei din Ucraina în octombrie 2022 și a renunțat la cetățenia sa.

În plus, Forbes subliniază că 46 dintre cei 110 oligarhi ruși care au făcut parte din lista celor mai bogați miliardari din lume din acest an fac obiectul unor sancțiuni din partea SUA, a Marii Britanii și a UE.

Melnicenko este mult mai bogat decât era înainte de război, în ciuda faptului că averile lui Potanin și Lisin nu și-au revenit încă la nivelul de dinainte de război.

Forbes susține că Melnicenko a reușit să își sporească averea ca urmare a creșterii costurilor îngrășămintelor provocate de conflictul din Ucraina, potrivit Realitatea.net.