International

Rusia și Belarus, „foc de avertisment” pentru Occident! Noi exerciții militare cu arme nucleare

arme nucleare
sursa foto:arhiva companiei

Belarus a anunțat luni că armata sa va participa la a doua etapă a exercițiilor militare rusești cu arme nucleare. Exercițiile au fost  ordonate de președintele Vladimir Putin. Scopul este de a exersa desfășurarea de arme nucleare tactice.

Prima fază a acestor exerciții s-a desfășurat în sudul Rusiei luna trecută. Potrivit analiștilor nucleari, acest demers a fost un avertisment din partea lui Putin pentru a descuraja o implicare mai profundă a Occidentului în conflictul din Ucraina. Ministrul belarus al Apărării, general-locotenent Viktor Khrenin, a afirmat că exercițiile sunt o măsură proactivă pentru „a ne spori gradul de pregătire în utilizarea așa-numitelor arme de represalii”.

„Acum, mai mult ca oricând, suntem hotărâți să răspundem la orice amenințare adresată atât țării noastre, cât și statului de uniune” dintre Rusia și Belarus”, a declarat el.

Khrenin nu a specificat locația exactă a exercițiilor sau tipurile de arme utilizate. Belarus se învecinează cu trei țări membre NATO: Polonia, Lituania și Letonia.

„Nu avem niciun obiectiv de a crea tensiuni în problemele de securitate regională. Nu proiectăm amenințări militare relevante asupra țărilor terțe sau asupra altcuiva”, a adăugat Khrenin, conform reuters.com.