Info Actual > Diverse > Rusia și Ucraina, exerciții militare în același timp. Cât de aproape suntem de un război
Diverse

Rusia și Ucraina, exerciții militare în același timp. Cât de aproape suntem de un război

Rusia și Ucraina, exerciții militare în același timp

Rusia a întreprins exerciţii militare în Marea Neagră, cu implicarea a circa 10 avioane şi câteva nave maritime, a anunţat Flota Rusă din Marea Neagră, informează miercuri Reuters.

Rusia a organizat exerciții militare în Marea Neagră, în sudul Ucrainei, miercuri și a declarat că trebuie să își intensifice pregătirea pentru luptă a forțelor sale convenționale și nucleare din cauza activității intensificate a NATO în apropierea granițelor sale.

Ucraina, care, împreună cu aliatul său SUA, a spus că consideră că Rusia ar putea pregăti o invazie, a organizat, la rândul ei, exerciții proprii lângă granița cu Belarus.
Exerciţiile survin într-o perioadă de puternice tensiuni cu Ucraina, în timp ce SUA au exprimat îngrijorări cu privire la un posibil atac din partea Rusiei asupra vecinului său sudic, supoziţie pe care Kremlinul a dezminţit-o ca fiind falsă.
Flota Rusă din Marea Neagră se află în Peninsula Crimeea, pe care Federaţia Rusă a anexat-o în 2014 de la Ucraina. Kievul cere Rusiei să-i restituie acest teritoriu.

SUA, Ucraina şi NATO au acuzat Rusia de comportament ameninţător la adresa Kievului în ultimele săptămâni, susţinând că aceasta şi-a sporit forţele de atac în apropierea Ucrainei într-un mod neobişnuit.

Ucraina şi-a pierdut cea mai mare parte a capacităţilor sale navale în Marea Neagră după anexarea Crimeii de către Rusia, care a rechiziţionat și multe dintre navele sale. De atunci, Ucraina a încercat să-şi reconstruiască forţa navală cu ajutorul ţărilor NATO.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat marţi că

„În Ucraina vin consilieri militari şi armamente, nu doar din SUA, ci şi din alte ţări membre ale NATO. Acest lucru duce la o agravare a tensiunilor”, a adăugat el.

Dmitri Peskov spunea că se teme de pregătirea de către Kiev a unui posibil atac militar pentru preluarea regiunilor controlate de separatişti, acuzaţii dezminţite permanent de Kiev.

Săptămâna trecută, preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat de asemenea Occidentul că agravează situaţia „livrând arme moderne Kievului şi desfăşurând exerciţii militare provocatoare în Marea Neagră şi în alte regiuni” apropiate de frontiera rusă.