Info Actual > Diverse > Rusia, un nou vaccin. Ce destinație are și cum se administrează
Diverse

Rusia, un nou vaccin. Ce destinație are și cum se administrează

Rusia, un nou vaccin. Ce destinație are și cum se administrează

Din cuprinsul articolului

Rusia a anunţat miercuri că a obţinut noi progrese în cercetările sale împotriva maladiei COVID-19 şi că îşi va extinde gama de vaccinuri Sputnik. Vaccinurile urmează să includă atât o versiune pentru adolescenţi, cât şi un spray nazal, pe care preşedintele Vladimir Putin l-a utilizat la o zi după ce a fost vaccinat cu a treia doză, „booster”, informează Reuters.

Viceprim-ministrul Rusiei, Tatiana Golikova, a anunţat că Ministerul Sănătăţii din această ţară va înregistra miercuri un nou vaccin anti-COVID-19, Sputnik M, care se adresează adolescenţilor cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani. Primele doze cu acest vaccin nou vor deveni disponibile spre sfârşitul lunii decembrie.

„Astăzi va fi înregistrat de Ministerul Sănătăţii vaccinul Gam-COVID-Vac M, dezvoltat de Centrul Gamaleia pentru copii de 12-17 ani”, a declarat într-o reuniune guvernamentală Tatiana Golikova, citată de ediţia franceză a site-ului Russia Beyond.

Tinerii ruşi cu vârste de peste 15 ani vor putea să decidă singuri dacă vor să se vaccineze. Pentru cei mai mici de 15 ani, acordul parental va rămâne obligatoriu.

Putin a primit doza booster

Studiile clinice pentru acest vaccin, dezvoltat de acelaşi institut care a creat şi vaccinul Sputnik V, faţă de care reprezintă o variantă de cinci ori mai puţin dezvoltată, au început la Moscova pe 5 iunie.

Totodată, preşedintele Vladimir Putin a dezvăluit miercuri, într-o alocuţiune televizată, că s-a vaccinat din nou împotriva COVID-19 la şase luni după ce a primit doza iniţială de vaccin Sputnik V, deoarece nivelul său de anticorpi a scăzut.

Putin a declarat că a primit doza „booster” sub forma unei injecţii, urmată în ziua următoare de utilizarea unui spray nazal anti-COVID-19.

Rusia a dezvoltat foarte repede, anul trecut, vaccinul anti-COVID-19 Sputnik V, însă autorităţile de la Kremlin pun creşterea rapidă a numărului de infectări din perioada recentă pe seama ezitării ample a populaţiei de a se vaccina. Octombrie 2021 a fost luna în care s-au înregistrat cele mai multe decese în Rusia de la declanşarea pandemiei de COVID-19.

Foarte mulţi dintre ruşi ezită să se vaccineze şi nu au încredere în asigurările date de autorităţile centrale în privinţa siguranţei acestor vaccinuri.