Categories: ActualInternational

S-a dat anunțul. Cel mai mare zăcământ de gaze din Europa va fi închis din motive de siguranță

Zăcământul de gaze Groningen, cel mai mare din Europa, este în pericol de a fi închis în pofida penuriei de gaze, potrivit oficialilor guvernamentali olandezi. Groningen este capitala și principalul municipiu al provinciei Groningen din Țările de Jos.

Situat în apropiere de Slochteren, provincia Groningen, Țările de Jos, câmpul de gaze Groningen este cel mai mare câmp de gaze din Europa. Zăcământul de gaze onshore a fost descoperit în 1959 și produce începând cu anul 1963.

S-a dat anunțul. Cel mai mare zăcământ de gaze din Europa va fi închis din motive de siguranță. Există un vinovat

Vorbind pentru Financial Times marți, 24 ianuarie 2023, un oficial guvernamental de la Haga a declarat că acest câmp este deosebit de periculos. Hans Vijbrief a spus că situl nu va fi extins, dar că s-ar putea întâmpla contrariul.

Oficialul a ținut să precizeze:

”Nu vom deschide mai mult din cauza problemelor de siguranță. Este total neviabil din punct de vedere politic. Dar, în afară de asta, nu o voi face pentru că înseamnă că se măresc șansele de cutremure, pentru care nu vreau să fiu responsabil”.

Producția de la Groningen a fost redusă substanțial de-a lungul anilor din cauza activității seismice din zonă și, potrivit OilPrice.com, a fost menținută deschisă doar din cauza crizei energetice. Aceștia spun că au existat multe speculații cu privire la planurile guvernului, având în vedere că situl are potențialul de a acoperi deficitul de aprovizionare din Rusia.

Prin urmare, vinovatul de închiderea inevitabilă este natura.

Inițial, guvernul de la Haga a vorbit despre extinderea sitului, dar acum, cu siguranță, acest lucru nu se va mai întâmpla, a declarat Vijbrief:

”Este foarte, foarte simplu: toți cei care au cunoștințe despre pericolul cutremurelor îmi spun că este foarte periculos să continuăm să producem acolo. Sunt destul de convins că este înțelept să îl închidem”.

În ultimii 40 de ani, au avut loc în jur de 100 de cutremure anual, soldate cu peste 150.000 de case avariate în regiunea respectivă. Ca urmare, asocierea Shell-Exxon care operează situl a primit ordin să înceapă să reducă producția în 2013, în vederea închiderii în cele din urmă a câmpului.

Acum, având în vedere îngrijorările tot mai mari legate de siguranță, cel mai mare câmp de gaze din Europa ar putea fi închis în scurt timp.

Planurile de închidere au fost dezvăluite prima dată în anul 2022

Zăcământul de gaze Groningen este exploatat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), o societate mixtă 50 la 50, între ExxonMobil și Shell. Despre Groningen se știe că reprezintă mai mult de 40% din consumul total de gaze din Țările de Jos. S-a estimat că acest zăcământ gigantic de gaze conține rezerve inițiale de gaze recuperabile de 2 900 de miliarde de metri cubi (bcm), iar rezervele de gaze rămase sunt estimate la peste 700 de miliarde de metri cubi.

Cu toate acestea, având în vedere numeroasele incidente cutremurătoare induse de operațiunile din câmpul Groningen, extracția de gaze din acest câmp a fost eliminată treptat începând din 2014, în temeiul unui decret al guvernului olandez. Planul actual este de a închide definitiv operațiunile de exploatare a câmpului de gaze încă din 2022.

NAM deține o participație de 60% în câmpul de gaze Groningen, în timp ce restul de 40% este deținut de Energie Beheer Nederland (EBN), o entitate guvernamentală olandeză, potrivit media de specialitate.

Ligia Beatrice Vasilescu

Recent Posts

Ce alimente conțin cei mai mulți aditivi? Există risc de cancer

Produsele din comerț conțin frecvent aditivi alimentari, în special cele care sunt ambalate. Aditivii sunt…

37 de minute ago

Joia Mare 2024. De ce se vopsesc ouăle astăzi?

În Joia Mare, cunoscută și sub numele de Joia Patimilor, gospodinele se dedică vopsirii ouălor,…

3 ore ago

Anumiți români se pot pensiona cu 20 de ani mai devreme! Care sunt condițiile

Conform noii legi a pensiilor, o anumită categorie de români va putea ieși la pensie…

11 ore ago

Cine sunt românii care scutiți de la plata taxelor? Există un termen limită

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a adus o veste bună pentru o anumită categorie de români:…

12 ore ago

Cutremur de 4,5 pe scara Richter! Au fost afectate 2 țări

Astăzi, pe 1 mai, a avut loc un cutremur de 4,5 grade pe scara Richter,…

13 ore ago

Salariile cresc din iulie! Venitul minim va fi de 3.700 de lei

Salariile din România sunt un subiect de interes pentru cetățeni. Asta deoarece nivelul lor este…

14 ore ago

This website uses cookies.