International Politică

Viktor Orban, aliatul lui Putin, atenționează că Europa „face un joc periculos”, care va duce la război

Viktor Orban, aliatul lui Putin, atenționează că Europa „face un joc periculos”, care va duce la război
euwid-paper.com

Potrivit premierului Ungariei, Viktor Orban, sancțiunile UE stabilite pentru Rusia reprezintă „un pas spre război”.

Oficialul de la Budapesta, a afirmat că „oricine intervine economic într-un conflict militar ia o poziţie”, adăugând că Europa face un „joc foarte periculos”.

Sancțiunile UE împotriva Rusiei sunt criticate de Orban

Viktor Orban, prim-ministrul ungar, s-a arătat îngrijorat de acumularea măsurilor punitive pentru a pedepsi ofensiva rusă din Ucraina, avertizând că, „încet-încet, alunecăm spre război”.

Viktor Orban, aliatul lui Vladimir Putin, a continuat seria criticilor dure față de UE, catalogând drept „periculoasă” strategia de la Bruxelles, care ar putea deveni „un pas spre conflict”.

Aceasta nu este prima dată când Viktor Orban critică sancţiunile europene împotriva Moscovei, fiind de părere că măsurile stau la baza dificultăţilor economice actuale, deși le-a votat.

În trimestrul al treilea al anului 2022, economia s-a contractat faţă de al doilea trimestru, iar inflaţia a depăşit 20%, ajungând chiar şi la 45% (cum este cazul alimentelor).

Pe această team, guvernul de la Budapesta a lansat o „consultare naţională” şi a plasat afişe în toată ţara, cu un mesaj flancat de imaginea unei rachete:

„Sancţiunile de la Bruxelles ne aduc la sapă de lemn”.

Aliatul lui Putin trage un semnal de alarmă pentru Europa

Prim-ministrul Ungariei, este dispus să „lupte” împotriva unui posibil nou pachet de sancţiuni şi să asigure că Ungaria, foarte dependentă de gazele ruseşti, este „exceptată”, ca în cazul embargoului asupra petrolului.

În acest context, Viktor Orban a precizat: „Acum furnizăm arme distructive, antrenăm soldaţi ucraineni pe propriul teritoriu, impunem sancţiuni asupra energiei. (…) Devenim o parte integrantă a conflictului. Încă nu se trage asupra noastră, dar suntem pe cale să devenim un beligerant. Europa joacă un joc foarte periculos”.

Rusia, sancționată de opt ori până acum de UE

Pâna la momentul actual,  Uniunea Europeană a impus opt runde de sancțiuni Rusiei din cauza războiului deschis împotriva Ucrainei, vizând importurile de cărbune, petrol, oțel și lemn, pe lângă interzicerea exportului anumitor produse de înaltă tehnologie, în încercarea de a diminua finanțarea invaziei.

Iar sancțiunile UE au fost condamnate de prim-ministrul populist de extremă dreapta al Ungariei, susținând că măsurile impuse Rusiei au impact, de fapt, asupra economiilor europene.

De asemenea, în luna mai 2022, oficialul de la Budapesta a susținut că penalizările asupra petrolului rusesc ar avea efectul unei „bombe nucleare” asupra economiei țării sale.

Măsurile UE trebuie aprobate în unanimitate, ceea ce înseamnă că Ungaria a dat undă verde fiecărui pachet. Dar Budapesta și-a folosit dreptul de veto pentru a stabili unele excepții, în special în ceea ce privește embargoul petrolier al blocului comunitar, scrie playtech.ro.