Actual Diverse

S-a decis: din nou restricții! Parlamentul European a aprobat prelungirea certificatului COVID-19, cu încă un an

S-a decis: din nou restricții! Parlamentul European a aprobat prelungirea certificatului COVID-19, cu încă un an

Toate țările din Europa așteptau astăzi, cu sufletul la gură, să vadă ce decizie va lua Parlamentul European în privința utilizării, pe mai departe, a certificatului COVID-19. În presa occidentală din aceste zile, erau publicate articole care relatau că lumea se așteaptă la o unanimitate de voturi pentru anularea acestui act. Dar, surpriză, decizia a fost, în cele din urmă, cu totul alta.

S-a decis. Parlamentul European a aprobat prelungirea certificatului COVID-19, cu încă un an

Europarlamentarul Cristian Terhes este cel care a anunțat că Parlamentul European a votat, în mare majoritate, pentru prelungirea cu încă un an a Certificatului COVID-19.

Certificatul Covid va fi obligatoriu în anumite state europene, până în data de 30 iunie 2023. Iar românii care intenționează să plece în străinătate trebuie, mai întâi, să acceseze site-ul Ministerului Afacerilor Externe, pentru a afla, cu exactitate, numele țărilor care cer, cu prioritate, acest document.

Parlamentul European a votat în majoritate pentru prelungirea cu încă un an a Certificatului COVID-19, mai exact până în 30 iunie 2023. Potrivit Ro-Vaccinare, Europarlamentarii au decis menținerea certificatului digital COVID-19, cu încă un an.

Comisiei Europene i se va cere evaluarea necesității certificatului, după o perioadă de 6 luni de la extensie, respectiv după luna decembrie 2022, în funcţie de recomandările Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (European Centre for Disease Prevention and Control -ECDC) şi Comitetului pentru Securitatea Sănătăţii (Health Security Committee – HSC).

Reprezentanţii Ro-Vaccinare le recomandă celor care călătoresc în afara României să consulte înainte de a porni la drum și pagina dedicată condiţiilor de călătorie afișate pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Informații despre vot și călătorie

În primul rând, Europarlamentarul român, Cristian Terhes spune că el a votat împotrivă.

Parlamentul European a votat în majoritate pentru prelungirea cu încă un an a Certificatului Verde. Eu am votat împotrivă. Am făcut live din plen, să vedeți cum a decurs votul. Când apar datele de la vot, voi face public cum s-a votat. După votul de ieri pe impunerea cotelor de carbon, prin prelungirea Certificatului Verde se creează sistemul pentru supravegherea în masă a populației. Nu mai votați partidele care au susținut Certificatul Verde!”, este mesajul pe care l-a transmis Cristian Terhes – Europarlamentar PNTCD.

Extinderea regulamentului de călătorie va asigura faptul că atât călătorii din UE, cât și cei din țări terțe, conectați la sistem, își pot utiliza în continuare certificatul digital al UE privind COVID, pentru a călători în Uniune, în acele statele membre unde se cer aceste certificate de călătorie.

Pe lângă prelungire, colegiuitorii au convenit, de asemenea, asupra următoarelor aspecte:

O obligație a Comisiei de a prezenta un raport detaliat până la 31 decembrie 2022. Raportul respectiv ar putea fi însoțit de propuneri legislative, pentru a permite o nouă evaluare a necesității de a revoca sau de a prelungi, după caz, certificatul, în funcție de evoluția situației sanitare;

Clarificarea faptului că certificatele de vaccinare trebuie să reflecte toate dozele administrate; indiferent de statul membru în care persoanele au fost vaccinate;

Posibilitatea de a elibera un certificat de vindecare, în urma unui test antigen;

Extinderea gamei de teste antigenice autorizate, utilizate pentru a obține un certificat COVID-19;

Posibilitatea de a permite eliberarea de certificate de vaccinare persoanelor care participă la studii clinice.

Această obligativitate expiră la 30 iunie 2022, informează consilium.europa.eu. Din informațiile oficiale, statistic vorbind, actualul Regulament de instituire a certificatului digital al UE privind COVID a fost adoptat la 14 iunie 2021 și aplicat, practic, începând cu data de 1 iulie 2021.

Foto: arhiva