Social

S-a descoperit: Ciupercile halucinogene pot ajuta la tratarea depresiei. Studiu

S-a descoperit: Ciupercile halucinogene pot ajuta la tratarea depresiei. Studiu

Un renumit psihiatru din București a spus, la un moment dat, că fiecare om a suferit măcar o dată în viața lui o depresie. Momente de tristețe, durere sufletească profundă, gândurile negative, atrag inevitabil o forma de despresie, de mică sau mai mare intensitate.

S-a descoperit. Ciupercile halucinogene pot ajuta la tratarea depresiei

Ciupercile halucinogene s-au dovedit promițătoare pentru beneficiile lor medicale, dar abia acum specialiștii au descifrat și cum anume ar putea ajuta acestea, la tratarea depresiei.

Două studii recente, publicate în The New England Journal of Medicine și Nature Medicine, au făcut lumină asupra acestui proces misterios. iar rezultatul final al studiilor a fost dat publicității marți, 7 iunie 2022.

Până la 30% dintre persoanele cu depresie nu răspund la tratamentul clasic, cu antidepresive. Acest lucru poate fi cauzat de diferențele biologice dintre pacienți și de faptul că, adesea, este nevoie de mult timp pentru a răspunde la medicamente, unele persoane renunțând la ele după un timp. Prin urmare, este nevoie urgentă de a extinde repertoriul de medicamente disponibile pentru persoanele cu depresie.

În ultimii ani, atenția s-a îndreptat către psihedelice, cum ar fi psilocibina, compusul activ din „ciupercile magice”. În ciuda unui număr de studii clinice care arată că psilocibina poate trata rapid depresia, inclusiv pentru anxietatea și depresia legate de cancer, se cunosc puține lucruri despre modul în care psilocibina acționează efectiv pentru a ameliora depresia în creier.

Despre psilocibina se știe că este un halucinogen care modifică răspunsul creierului la o substanță chimică numită serotonină. Atunci când este descompusă de ficat, aceasta provoacă o stare de conștiință și de percepție alterată la utilizatori.

Studii anterioare, folosind scanarea creierului prin rezonanță magnetică funcțională, au evidențiat că psilocibina pare să reducă activitatea în cortexul prefrontal medial, o zonă a creierului care ajută la reglarea unui număr de funcții cognitive, inclusiv atenția, controlul inhibitor, obiceiurile și memoria. Compusul scade, de asemenea, conexiunile dintre această zonă și cortexul cingular posterior, o zonă care poate juca un rol în reglarea memoriei și a emoțiilor.

Mai mare conștientizare

O conexiune activă între aceste două zone cerebrale este, în mod normal, o caracteristică a „rețelei de mod implicit” a creierului. Această rețea este activă atunci când ne odihnim și ne concentrăm pe plan intern, poate rememorând trecutul, imaginându-ne viitorul sau gândindu-ne la noi înșine sau la alții. Prin reducerea activității rețelei, psilocibina ar putea foarte bine să elimine constrângerile „sinelui” intern – utilizatorii acesteia raportând o „minte deschisă„, cu o percepție sporită a lumii din jurul lor. Iar o minte deschisă înseamnă o mai mare conștientizare a lumii exterioare.

Ruminația, o stare de „blocaj” în gânduri negative, în special despre sine, este un semn distinctiv al depresiei, spun cercetătorii menționați, citați de BBC.

Studiul a arătat că pacienții cu niveluri mai ridicate de ruminație negativă prezintă o activitate crescută a rețelei modului implicit, în comparație cu alte rețele în repaus, devenind literalmente mai puțin receptivi la lumea din jurul lor.

Persoanele cărora li s-a administrat noul tratament au prezentat o creștere a conexiunii între rețele neuronale. Aceștia au avut cea mai mare îmbunătățire a simptomelor lor, după doar șase luni de la administrarea noului tratament. Comparativ cu ei, cei cărora li s-a administrat metoda clasică, nu au prezentat nici o îmbunătățire, în exact același timp de studiu și cercetare.

Concluzia lor este că administrarea psilocibinei înseamnă că ar putea fi ideală pentru persoanele care nu mai răspund la antidepresivele existente.

Foto: pixabay (deschidere)/getty image (interior)