Actual Lifestyle

S-a găsit prima dovadă directă care arată cine ucide rechinii albi și le mănâncă ficatul. Imaginile sunt halucinante. Video

S-a găsit prima dovadă directă care arată cine ucide rechinii albi și le mănâncă ficatul. Imaginile sunt halucinante. Video

Știm că unele vietăți mai mari se hrănesc cu altele, mai mici. Există cazuri de sadism și în rândul lor, care atestă o aprigă luptă pentru existență.

S-a găsit prima dovadă directă care arată cine ucide rechinii albi și le mănâncă ficatul. Imaginile sunt halucinante. Video

Ani de zile cercetătorii au încercat să afle cum au ajuns pe plajă unii rechini albi, sfâșiați și cu ficatul mâncat, dar și care este motivul migrației masive a lor din respectiva zonă. Filmarea de astăzi, în sfârșit, oferă un răspuns la întrebarea lor.

Imagini halucinante, filmate cu drona, surprinse în largul coastei Africii de Sud, arată cum trei balene ucid un mare rechin alb.

Fapte incredibile, dar adevărate. Proba fiind însăși filmarea făcută publică. În primele imagini, se văd două orci care înoată la suprafața apei din Golful Mossel din Africa de Sud. La un moment dat, o a treia se ridică brusc din apă, având în gură un mare rechin alb de aproape trei metri.

Videoclipul surprinde momentul în care apa se înroșește în zona unde este rechinul mort. Apoi, balena care l-a ucis este văzută cum se scufundă iar.

Rechinul alb (Carcharodon carcharias), cunoscut și drept marele albmarele rechin alb sau moartea albă, este probabil cea mai faimoasă specie de rechini. Aparține unei familii de rechini cunoscuți drept înotători rapizi numiți rechini mackerel și este cel mai mare carnivor de pe pământ, din zilele noastre, în afară de cei care se hrănesc cu plancton, cum ar fi balena.

Prada sa constă într-o largă varietate de pești osoși, alți rechini, păsări de mare broaște țestoase de mare, mamifere marine cum ar fi focile, leii de mare, vidrele și altele . Strategia sa constă într-un atac surprinzător și rapid din spate, provocând o rană mare. Cel atacat de cele mai mule ori moare datorită traumei sau a pierderii de sânge, însă mușcăturile pot fi și superficiale sau plasate greșit pe corpul prăzii, îngăduindu-i să supraviețuiască atacului și să scape doar cu câteva cicatrici.

Numărul de rechini albi a scăzut în ultimul timp astfel încât ocrotirea acestui animal a devenit o nouă preocupare. Până acum California, Africa de Sud și Australia au dat legi care ocrotesc aceste fascinante animale de a fi vânate irațional. Să sperăm că mai multe națiuni își vor uni forțele pentru a proteja marele rechin alb astfel încât oamenii de știință să-i poată studia comportamentul unic și fascinant.

Orca (denumirea științifică Orcinus orca, numită de asemenea balenă ucigașă) este cel mai mare membru din familia delfinilor. Orcile sunt ușor de recunoscut datorită culorilor caracteristice, alb și negru, și sunt considerate animale foarte inteligente. Orca poate atinge 10 metri lungime și o greutate de circa 7 tone. În ciuda taliei sale masive, ea se poate deplasa cu o viteză mare. Hrana principală a orcilor o constituie bancurile de pești – heringi, scrumbii, somoni, toni – și chiar rechini. Se mai hrănesc și cu cefalopode – sepii, calmari – sau, mult mai rar, mamifere marine – delfini și mai ales foci și vidre de mare.

Orcile călătoresc deseori în grupuri, ies la suprafață pentru a cerceta zonele și comunică cu ajutorul sunetelor. S-a constatat că orca se obișnuiește ușor în captivitate și acceptă apropierea omului, față de care manifestă chiar atașament (wikipedia).

Alison Towner, cercetător din Africa de Sud care studiază rechinii albi, a declarat pentru The Daily Beast că este „prima filmare din lume cu drona, care arată balene ucigașe atacând un rechin alb”. Ea a adăugat că este prima „dovadă directă a fenomenului cercetat în Africa de Sud.

Cum au decurs faptele: Rechini albi morți au început să apară din 2017. Oamenii de știință au găsit pe plajele din apropiere rechinii cu ficatul smuls și cu inimile lipsă.

Opt rechini mari albi au fost găsiți sfâșiați, cu ficatul mâncat și cu inimile smulse, în zona de coastă Gansbaai, Africa de Sud. Fenomenul, pus în legătură cu dispariția speciei din zonă, a fost legat de prezența de cinci ani de zile a două balene ucigașe.

Specialiștii au efectuat un studiu, în legătură cu faptele expuse mai sus, pe care l-au publicat la începutul lunii iulie în African Journal of Marine Science. Cercetătorii, prin supraveghere și analiză, au ajuns la concluzia că numărul rechinilor albi în zonă a scăzut dramatic de când cele două cetacee au apărut acum cinci ani.

Studiile, care au avut loc lungi perioade de timp, au demonstrat că zeci de rechini albi au început să evite coasta Gansbaai atunci când orcile sunt în apropiere.

Ei au dispărut luni de zile, abandonând regiunea pe care au dominat-o până în prezent și care datorită lor devenise o atracție turistică. Și abia acum s-a descoperit cauza dispariției și migrării rechinilor albi.

Foto: captura video/ youtube