Actual Social

Imaginile disperării la Bacău. Un bătrân lihnit de foame, filmat în timp ce fura o pungă de orez din supermarket

Imaginile disperării la Bacău. Un bătrân lihnit de foame, filmat în timp ce fura o pungă de orez din supermarket
sursazilei.ro

Nivelul sărăciei a crescut alarmant în ultima perioadă, iar unii oameni au ajuns să recurgă la gesturi care nu le fac cinste, mai ales după o viață trăită decent.

Este și cazul unui bătrân din Bacău, care a fost surprins de camerele de luat vederi ale unui supermarket în timp ce fura alimente. Client fidel al magazinului, acesta a ajuns să ia de pe rafturi orez și paste făinoase și să iasă fără să le achite, potrivit bzbc.ro.

Reprezentanții magazinului au postat filmarea pe o rețea de socializare, iar comentariile nu au încetat să apară. Deși există voci care îl acuză pe bătrân, majoritatea internauților îi iau apărarea, spunând că bărbatul a furat de foame, nivelul de sărăcie fiind unul ridicat în Moldova, mai ales după valul de scumpiri din ultima perioadă.

Preţurile alimentelor au crescut cu 31% în 2021 şi vor mai creşte cu încă 23% în 2022, pe fondul unei majorări generale a costurilor asociate (combustibil, electricitate, îngrăşăminte), potrivit unei analize efectuate de specialiştii Allianz Trade.

Producătorii de alimente şi băuturi din zona euro şi-au majorat deja preţurile, în medie, cu 14% de la începutul anului 2021, cele mai mari creşteri de preţ fiind la produsele obişnuite, inclusiv uleiuri şi grăsimi (+53%), făină (+28%) şi paste (+19%).

În schimb, preţurile cu amănuntul la alimente s-au ajustat doar cu 6%, adică nici măcar jumătate din costurile majorate ale producătorilor de alimente nu au fost transferate de retaileri în preţul final.