Lifestyle

S-a hotărât, unde suntem obligați să purtăm mască. Valoarea amezilor stabilite

S-a hotărât, unde suntem obligați să purtăm mască în starea de alertă. Purtarea măștii este obligatorie acum în magazine, mijloace de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise, iar nerespectarea acestei măsuri se sancționează cu amendă de la 500 la 2.500 de lei.

Aceasta este una dintre precizările făcute de Grupul de Comunicare Strategică într-un document cu explicații privind starea de alertă, publicat astăzi.

Starea de alertă vine și cu noi amenzi

Nerespectarea deciziilor autorităților cu privire la starea de alertă vor fi sancționate cu amenzi care pornesc de la 500 de lei – pentru nepurtarea măștii în interior – sau de la 1.000 de lei – pentru încălcarea izolării sau a carantinei – și pot merge până la 15.000 de lei pentru organizarea de mitinguri, concerte sau alte activități la care participă mulți oameni.

Pe perioada stării de alertă, persoanele de 65 de ani pot ieși din casă oricând doresc, dar li se recomandă în continuare să limiteze pe cât posibil deplasările și să evite locurile aglomerate.

Persoanele care vin din străinătate vor sta în izolare la domiciliu 14 zile, împreună cu toți cei cu care locuiesc, dar pot alege și carantina instituționalizată dacă nu vor ca familiile lor să fie afectate.

În interiorul localității nu mai sunt restricții de circulație; declarația pe proprie răspundere este în continuare necesară la deplasarea între localități și poate fi scrisă și de mână. Se permite deplasarea în altă localitate pentru evenimente familiale, dar dacă au loc în interior nu pot participa mai mult de 16 persoane.

Din nefericire pentru lucrătorii din HORECA și proprietarii de afaceri din acest domeniu, se pare că s-a hotărât pentru moment ca terasele să rămână inchise.