Economic

S-a ieftinit gazul! Prețul a ajuns la cel mai scăzut nivel din iulie 2021

ajutoare sociale; sursă foto: romaniatv.net ajutoarele sociale
sursă foto: romaniatv.net

Ca urmare a vremii călduroase din ultimele zile, prețurile de referință ale gazelor pe piața europeană au scăzut sub 40 de euro (43 de dolari) pe megawatt-oră, potrivit DPA.

Prețul gazelor pentru livrarea de luna viitoare la hub-ul TTF din Amsterdam a scăzut luni dimineață, 20 martie, la 39,65 euro pe megawatt-oră, cel mai scăzut nivel din iulie 2021.

Acesta a atins vara trecută un preț record de 345 de euro pe Megawatt-oră.

A scăzut prețul gazului

Nivelul ridicat de umplere a instalațiilor de stocare este în mare parte de vină pentru recenta scădere bruscă a prețurilor la gazele naturale. Faptul că temperaturile sunt mai ridicate decât în mod obișnuit pentru această perioadă a anului în majoritatea locurilor este un alt factor care contribuie la scăderea costurilor gazelor.

În timp ce crizele financiare au un efect negativ asupra economiei și, ca urmare, scad cererea de energie, se așteaptă ca actualele îngrijorări legate de o viitoare criză bancară să provoace scăderi suplimentare ale prețurilor gazelor naturale, potrivit Agrepres.

Europa face rezerve de gaz

Comisia a propus luni, 2o martie, să prelungească cu încă 12 luni legislația de urgență privind măsurile de reducere a cererii de gaze cu 15%. Având în vedere că regulamentul existent, convenit în iulie 2022, expiră la sfârșitul lunii martie, analiza Comisiei arată că este important să se prelungească această dispoziție pentru încă un an, pentru a evita problemele legate de securitatea aprovizionării în iarna viitoare. Propunerea de luni, în temeiul articolului 122 din tratat, va fi discutată de miniștrii energiei în cadrul Consiliului Transporturi, Telecomunicații și Energie (TTE) din 28 martie. Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a semnalat deja miniștrilor în februarie că este de așteptat o propunere în acest sens.

Comisarul pentru energie, Kadri Simson, a declarat: „Eforturile noastre colective de reducere a cererii de gaz au fost esențiale pentru a trece cu bine peste această iarnă. Am făcut progrese importante în ceea ce privește diversificarea aprovizionării și am redus dependența noastră de Rusia, dar se așteaptă ca piețele mondiale de gaze să rămână tensionate în următoarele luni. Reducerea continuă a cererii de gaze va asigura pregătirea noastră pentru iarna viitoare și ne va permite să atingem mai ușor obiectivul de 90% de stocare a gazelor până la 1 noiembrie. Contez pe sprijinul statelor membre pentru a continua acest efort al UE, cu toții împreună.” a declarat ea.

Simson a mai spus că, chiar dacă rezervele de gaze sunt apropae pline și Rusia nu mai poate folosi gazul drept armă, Europa trebuie să reducă consumul de gaz, pentru a asigura siguranța energetică.

„ Pe măsură ce sezonul de încălzire se apropie de sfârșit (la sfârșitul lunii martie), nivelurile de stocare a gazelor sunt la un nivel istoric ridicat, iar noi infrastructuri au fost construite pentru a contribui la diversificare. În plus, Rusia nu mai poate să înarmeze energia și să introducă incertitudine în sistem în aceeași măsură ca în 2022. Cu toate acestea, se așteaptă ca piețele globale de gaze să rămână tensionate în lunile următoare, cu o serie de riscuri și provocări posibile (cum ar fi condițiile meteorologice, cererea globală de GNL și condițiile macroeconomice).

Analiza Comisiei constată că, pentru a compensa pe deplin scăderea permanentă a gazului rusesc, este necesară o continuare a reducerii cererii de gaz pentru a completa gazele naturale și gazele de gazoduct suplimentare provenite din alte țări, precum și noile capacități regenerabile instalate de la începutul anului 2022. Aceasta concluzionează că continuarea reducerii de 15 % în aprilie pentru încă un an ar fi suficientă pentru a atinge rata de umplere a depozitelor de gaze de 90 % până la 1 noiembrie și pentru a nu exista nicio preocupare legată de securitatea aprovizionării cu gaze pe parcursul iernii următoare. Reducerea consumului de gaze și facilitarea unei umpleri regulate a depozitelor de stocare pe o perioadă mai lungă de timp vor contribui, de asemenea, la menținerea condițiilor actuale de piață – cu prețuri mai mici și mai puțină volatilitate decât anul trecut – și vor limita orice posibil efect negativ asupra volumelor suplimentare importate în Europa.”, a declarat ea.

O mică schimbare în noua propunere va fi aceea că Comisia și statele membre vor monitoriza și raporta datele privind economiile pe sector în fiecare lună, în loc de cererea totală de gaze la fiecare două luni. Acest lucru va ajuta statele membre să pună în aplicare măsuri mai bine orientate în viitor, dacă este necesar.