International

UE cumpără muniție de 1 miliard de euro pentru Ucraina. Decizia de achiziție va fi luată luna aceasta

Munitie,
Sursa foto: dreamstime

Uniunea Europeană are în plan un nou proiect de sprijin militar pentru Ucraina prin care vrea să aloce 1 miliard de euro să fie dedicat în mod special pentru muniție, în special obuze de artilerie de 155 mm.

UE sprijină aprovizionarea Ucrainei cu arme prin intermediul unui fond interguvernamental extrabugetar numit Facilitatea europeană pentru pace, care este folosit pentru a rambursa țările care exportă arme către Ucraina. Până în prezent, facilitatea a plătit 3,6 miliarde de euro sub formă de ajutor militar pentru Ucraina, iar țările membre au decis, în decembrie anul trecut, să majoreze finanțarea cu 2 miliarde de euro în 2023.

Până în prezent, necesitățile de cheltuieli au fost definite vag, dar UE pune acum un mare accent pe muniția de artilerie – în condițiile în care forțele ucrainene sunt blocate în lupte de uzură cu obuze cu rușii în est, în jurul unor orașe precum Bahmut.

Vicepreședintele UE Josep Borrell, însărcinat cu coordonarea acțiunii externe a UE și cu conducerea Grupului comisarilor pentru o Europă mai puternică,  intenționează să propună un „pachet de sprijin extraordinar” de 1 miliard de euro axat pe livrarea de muniție.

Rambursare de până la 90% pentru țările care sprijină Kievul

Potrivit documentului UE, redactat de serviciul diplomatic al blocului comunitar, Comisia Europeană și Agenția Europeană de Apărare, precizează că suma extraordinară de 1 miliard de euro ar trebui să se concentreze pe muniție – „în special 155 mm” – imediat ce suplimentarea cu 2 miliarde de euro a Facilității europene pentru pace va fi „operaționalizată”. Aceasta înseamnă că jumătate din suplimentarea din acest an ar trebui să fie dedicată muniției, în principal obuze, potrivit unui oficial UE.

Documentul UE are în vedere, de asemenea, accelerarea producției industriale europene, care se străduiește să producă muniție în ritmul cerut de război.

Propunerea menționează „o rată de rambursare favorabilă, de exemplu de până la 90% (…) având în vedere urgența extremă și epuizarea stocurilor statelor membre”. O astfel de rată ridicată reprezintă o măsură utilă și necesar pentru țările membre care oferă un ajutor militar important. Când rata de rambursare a scăzut anul trecut sub 50%, acest lucru a creat probleme pentru unele națiuni UE, în special pentru Polonia, unul dintre cei mai mari donatori de arme ai UE către Ucraina.

Propunerea de finanțare oferă, de asemenea, o posibilă cale de ieșire, citând „contribuții financiare voluntare” pentru țările care nu participă, cum ar fi Austria, care este neutră, sau care sunt reticente în a furniza arme, cum ar fi Ungaria.

Obuzele de artilerie de 155 mm sunt prioritare

În ceea ce privește achizițiile comune – adică faptul că țările UE se asociază pentru a cumpăra arme – Agenția Europeană de Apărare, împreună cu țările membre, ar urma să utilizeze un nou sistem „care să cuprindă șapte categorii, de la calibrele armelor de calibru mic până la 155 mm”.

Acest proiect urmează să fie „lansat pentru o durată de șapte ani” și, până în prezent, 25 de state membre ale UE plus Norvegia și-au confirmat deja interesul de a participa, potrivit documentului.

În special, achiziția obuze de 155 mm ar trebui accelerată „printr-o procedură rapidă de negociere directă” cu mai mulți furnizori. Acest tip de muniție este deosebit de solicitat în Ucraina, deoarece forțele Kievului o folosesc în barajele de artilerie precise și cu rază lungă de acțiune.

„Având în vedere urgența, acordul de proiect trebuie semnat cel târziu în luna martie”, se arată în documentul UE. Iar contractele ar trebui „să fie încheiate în mod provizoriu între sfârșitul lunii aprilie și sfârșitul lunii mai”, conform sursei citate.

Documentul prezintă, de asemenea, necesitatea unui sprijin sporit pentru accelerarea producției, deoarece fabricile europene de armament sunt aproape la capacitate maximă, iar prețurile sunt deja în creștere. Măsurile concrete ar putea include „identificarea și sprijinirea eliminării blocajelor de producție din UE”, precum și „facilitarea colaborării companiilor relevante într-un efort comun al industriei pentru a asigura disponibilitatea și aprovizionarea”.

Documentul va fi discutat de miniștrii Apărării în cadrul unei reuniuni informale care va avea loc săptămâna viitoare la Stockholm, urmând ca apoi să fie aprobat în mod oficial de miniștrii afacerilor externe și ai apărării la 20 martie. De asemenea, se așteaptă ca liderii să-și dea binecuvântarea finală în cadrul unei reuniuni care va avea loc la 23 și 24 martie, conform datelor Politico.