Categories: ActualSocial

S-a încheiat scandalul chipsurilor ungurești din Ținutul Secuiesc. Instanța a decis: Chipsurile sunt Made in Romania

O firmă din județul Harghita care produce chipsuri a pierdut definitiv procesul cu Protecția Consumatorului și trebuie să facă un alt ambalaj pe care să scrie că chipsurile sunt produse în România, nu în Ținutul Secuiesc.

S-a încheiat scandalul chipsurilor ungurești din Ținutul Secuiesc. Instanța a decis: Chipsurile sunt Made in Romania

„Scandalul etichetei chipsurilor” a debutat în luna iunie. În urma sesizărilor unor consumatori, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Harghita a realizat un control la operatorul economic SC PITYOKA GYAR SRL, din localitatea Sânsimion, județul Harghita, producător al brandului de chipsuri, „Csíki Csipsz”. Atunci s-a constatat că înscrisurile de pe unele ambalaje ale produselor nu erau în conformitate cu legea. Pe etichete nu se scria decât în ungurește și se menționa că chipsurile (sau alte produse) erau fabricate de firma respectivă din Ținutul Secuiesc, regiune inexistentă oficial în România.

La momentul controlului, comisarii harghiteni, au aplicat operatorului o amendă contravențională de 5.000 de lei și au dispus măsura de oprire temporară de la comercializare până la aducerea etichetelor de chipsuri, pufuleți și snekuri la conformitate. Firma Pityoka a acțiunat în judecată CJPC.

Prima instanță, Judecătoria Miercurea Ciuc, a dat câștig de cauză comisarilor: Pe etichete trebuie scris „Produs în România” și nu în Ținutul Secuiesc. Recursul s-a judecat acum la Tribunalul Harghita, iar hotărârea este definitivă în favoarea Protecției Consumatorilor.

Precizările judecătorilor

Tribunalul Harghita a menționat în sentința definitivă împotriva contestării măsurii Protecției Consumatorului: „Cerinţele etichetării produselor comercializate, conform normelor legale, sunt valabile pentru toţi operatorii economici, iar faptul că reclamanta le-a adus la îndeplinire în mod defectuos sau că întâmpină dificultăţi în desfăşurarea activităţii, pe care singură şi-a organizat-o, nu poate constitui un temei pentru intervenţia de urgenţă a justiţiei. De altfel, aceste dificultăţi ar putea fi uşor depăşite de apelantă prin simpla aplicare pe produse a unor etichete care să cuprindă toate informaţiile în conformitate cu dispoziţiile legale.”

O intervenție a avut și Laurențiu Moldovan, comisar șef adjunct CJPC Harghita.

„Indiferent de naționalitate, de încărcătură emoțională sau de convingeri, legea trebuie respectată. Alimentarea unor idei greșite trebuie să aparțină trecutului. Sunt convins că putem pune cu mândrie „produs în România” pe fiecare ambalaj fabricat aici. Încurajăm fiecare producător român să își găsească locul pe piață. Suntem aici să consiliem și să ajutăm în acest sens”, a declarat Laurențiu Moldovan.

Adriana Tudor

Recent Posts

Românii preferă cumpărăturile online! Comerțul electronic a ajuns la 7 miliarde de euro

Conform estimărilor GPeC, ARMO și ale principalilor actori din sector, valoarea comerțului electronic din România…

o zi ago

Guvernul promite salarii mai mari în cultură. Angajații nemulțumiți îl somează pe Ciolacu

Guvernul a hotărât să mărească salariile pentru angajații nemulțumiți, inclusiv pentru cei care lucrează în…

o zi ago

Economia României, în pericol! Previziunile Comisiei Europene

Conform ultimului raport al Comisiei Europene, economia României este estimată să crească cu 3,3% în…

o zi ago

Temperaturile vor ajunge la 28 grade! Prognoza ANM

Potrivit directorului ANM, Elena Mateescu, se prognozează că temperaturile vor înregistra o creștere în zilele…

o zi ago

Pensionarii, amăgiți cu noua lege a pensiilor. Orele de muncă suplimentare nu sunt luate în calcul

Noua lege a pensiilor aduce schimbări semnificative în recalcularea pensiilor. Sunt vizați în  special pensionarii…

2 zile ago

MAE a emis o atenționare de călătorie! Este stare de urgență

MAE a emis o atenționare pentru călătorii români care se îndreaptă către Franța, cu referire…

2 zile ago

This website uses cookies.