Actual

S-a terminat boieria bugetarilor. Florin Cîțu scoate sabia amenințător. „Să se descurce cu banii pe care îi au”

S-a terminat boieria bugetarilor. Florin Cîțu scoate sabia amenințător. „Să se descurce cu banii pe care îi au”

Premierul Florin Cîţu a declarat sâmbătă că, situația sporurilor pentru bugetari va fi pusă în discuție, la începutul săptămânii viitoare, înainte de aprobarea proiectului bugetului de stat de către Executiv.

Potrivit premierului, cheltuielile cu sporurile în sistemul bugetar reprezintă în jur de 600 de milioane de lei.

În legătură cu sporurile bugetarilor şi mai exact de sporurile prefecţilor care sunt în continuare în plată, Cîţu a spus: „La buget bineînţeles şi multe dintre ele vor dispărea”.

„Vă pot spune cât sunt sporurile, în jur de 600 de milioane de lei, ceea ce am identificat în acest moment, dar la buget veţi vedea exact cum vor arăta aceste sporuri. Eu vă spun că subvenţiile nu vor mai fi la nivelul anului trecut şi revin asupra acestui lucru.

Companiile de stat cu pierderi care vor să beneficieze de subvenţii de la buget trebuie să vină cu un program de reformă, de restructurare, care să arate că pot să meargă, să fie pe profit în câţiva ani de zile. Dacă nu, nu vor primi subvenţiile şi vor trebui să se descurce cu banii pe care îi au”, a declarat Florin Cîţu, la Spitalul „Dr. Carol Davila”, unde a făcut rapelul anti-COVID.

Anomalii legale

Majoritatea celor 1.2 milioane de bugetari primesc sporuri, unele fiind bune de trecut în Cartea Recordurilor.

În cazul unora, aceste sporuri le aduc chiar și mii de lei în plus, lunar, la salariu.

De exewmplu, la Curtea Constituțională, fiecare judecător primeşte lunar două sporuri pentru acelaşi lucru. Primul se numeşte spor de risc şi suprasolicitare neuropsihică şi este de 5.660 de lei brut. Al doilea, în valoare de 4.390 de lei, se numeşte spor pentru muncă în condiţii vătămătoare, care include din nou suprasolicitarea neuropsihică.