Diverse

S-a votat: Bani pentru moldoveni, din pușculița statului, pentru perioada rece a anului și nu numai. Video

S-a votat: Bani pentru moldoveni, din pușculița statului, pentru perioada rece a anului și nu numai. Video
Foto: Parlamentul Republicii Moldova

În Parlamentul de la Chișinău s-a votat în lectura a doua, legea bugetului asigurărilor sociale de stat, astfel încât s-a decis cine, pentru ce și cât anume va primi, în plus, din pușculița statului, adică de la bugetul Republicii Moldova.

S-a votat: Câți bani în plus vor primi moldovenii din pușculița statului, pentru perioada rece a anului și care categorii sociale sunt vizate. Video

Deputații PAS, majoritari în Parlamentul Republicii Moldova, au votat în lectura a doua Legea bugetului asigurărilor sociale de stat. și astfel s-a luat decizia ca mai multe categorii de populație să beneficieze  de ajutoare sociale diferențiate.

Este vorba despre următoarele ajustări financiare prin noua măsură legislativă: 1. ajutor unic de 1 500 de lei pentru pensionari 2. acordarea sumei de 3 000 de lei pentru bugetari, 3. ajutorul de 700 de lei pentru perioada rece a anului și 4. noi indemnizații lunare pentru creșterea copilului. Sumele sunt exprimate în lei moldovenești, cursul de 1 leu (mdl) echivalent în euro fiind de 19.21 lei sau 1 leu moldovenesc ar fi 0,25 ron, la cursul zilei.

Printre cele mai importante măsuri sociale luate de Chișinău se află următoarele:

Acordarea unui sprijin financiar unic, de 1 500 de lei, pentru toți pensionarii și beneficiarii de alocații sociale, care încasează de la stat mai puțin de 5 000 de lei pe lună. Ajutorul financiar va fi alocat începând cu data de 1 octombrie 2022.

Stabilirea, începând cu 1 octombrie 2022 a indemnizației lunare pentru îngrijirea copilului până la vârsta de doi ani tuturor copiilor indiferent de statutul părintelui (asigurat sau neasigurat) în mărime de 1 000 de lei.

Majorarea Indemnizației lunare de suport pentru creșterea până la vârsta de trei ani a copiilor gemeni sau a mai mulți copii născuți dintr-o singură sarcină, persoanelor asigurate și neasigurate, începând cu 1 octombrie 2022 până la 500 de lei (majorare cu 130 lei).

Menținerea cuantumului ajutorului pentru perioada rece a anului la 700 de lei. Pentru acordarea prestației date pentru numărul estimativ de circa 245 000 de beneficiari, în bugetul de asigurări sociale de stat se precizează suplimentar alocarea a 502 495 000 de lei din bugetul de stat pentru anul 2022.

Angajații din sectorul public, cu un salariu mai mic de 15 000 de lei, vor primi un ajutor unic de 3 000 de lei.

Salariile în sectorul medical se majorează cu 10 % începând cu 1 octombrie. Deputații au votat modificare a legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală (FAOAM) pentru anul 2022. Legea modificată prevede venituri în sumă de 12,559 miliarde de lei, cu 186 de milioane de lei mai mult față de planul aprobat. Volumul cheltuielilor a fost majorat cu 215 milioane de lei și va constitui 12,833 miliarde de lei.

Majorarea comisioanelor pentru serviciile de distribuire a prestațiilor sociale în calitate de drepturi finanțate de la bugetul de stat și de la bugetul asigurărilor sociale de stat a valoarei maxime de la 0,9 % la 1,2 % din suma distribuită în numerar, la domiciliu beneficiarilor.

Sesiunea extraordinară a Parlamentului Republicii Moldova, convocată în perioada 26 august – 8 septembrie 2022, a avut loc astăzi. În cadrul celor două ședințe ale sesiunii extraordinare, Parlamentul a adoptat modificări la Legea bugetului de stat, la Legea bugetului asigurărilor sociale de stat și la Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2022.

Măsurile legislative au fost necesare în vederea susținerii populației, instituțiilor publice și agenților economici pentru a atenua impactul crizelor generate de războiul din Ucraina.

Începând cu 15 septembrie 2022, legislativul se va convoca în sesiunea ordinară de toamnă. Parlamentul se va întruni în ședință plenară în cadrul sesiunii ordinare la propunerea Biroului permanent, după pregătirea proiectului ordinii de zi, se arată într-un comunicat media.

Foto: Parlamentul Republicii Moldova