Actual Lifestyle

Saci cu bijuterii, sume mari de bani şi lingouri, găsite de poliţia ieşeană la un transportator zis ”Calu”. VIDEO

Saci cu bijuterii, sume mari de bani şi lingouri, găsite de poliţia ieşeană la un transportator zis ”Calu”. VIDEO
DIICOT/Poliția Română

Poliția ieșeană a intreprins o acțiune care viza controlul transportatorilor (activitate inițiată la nivel național), oprind microbuzele și autobuzele, inclusiv cu oameni călători, care intrau și ieșeau din Iași. Și mare le-a fost mirarea polițiștilor când au găsit o captură incredibilă. Despre ce este vorba mai exact în cele ce urmează.

Saci cu bijuterii, sume mari de bani şi lingouri, găsite de poliţia ieşeană la un transportator zis ”Calu”. VIDEO

Un transportator din Bistriţa Năsăud care printre altele făcea curse şi prin Iaşi către Chişinău a fost arestat joi, 20 octombrie 2022. Poliţiştii de la Criminalitate Organizată Iaşi (BCCO) şi procurori DIICOT Iaşi au rămas surprinși de ceea ce au descoprit la un transportator, după efectuarea unor percheziții, la cunoscutele locații ale acestuia.

Este vorba despre un  transportator din Bistriţa Năsăud care printre altele făcea curse şi prin Iaşi către Chişinău, potrivit presei locale, ZdI.

Se pare că totul a fost bine și frumos pentru patronul firmei Latino Express Bistriţa, Dan Cătună, poreclit Calu, după dantura sa unicat, până au intrat pe fir oamenii legii ieșeni.  

Acasă la Calu, dar şi în alte locaţii, anchetatorii ieşeni au găsit lingouri de aur şi argint, 20 de kilograme de bijuterii din argint, zeci de mii de euro. Despe Calu se știa că are un domeniu imens în Beclean, Mănăştur: castel cu 40 de camere înconjurat cu un dig din pământ.

Omul de afaceri Dan Cătună era foarte cunoscut în tot judeţul Bistriţa Năsăud, ca fiind un personaj ”pitoresc”. El ar fi transportat ţigări de contrabandă şI bijuterii în Anglia, în gurile de aerisire ale autocarelor. Acesta era invidiat de către colegii transportatori deoarece activitatea lui era una pe profit, potrivit surselor din domeniu, chiar dacă transporta chiar şi numai cinci călători în Vest. În autocarul lui, coletele erau mult mai preţioase.

Despre implicarea oamenilor legii ieșeni

Fiind arhicunoscut, Cătună era “ocolit” de către autorităţile locale, aşa că ancheta ieşenilor a fost un plus de integritate, scrie presa locală. În dinamica anchetei, cei de la Iaşi au tot meritul: poliţiştii şi procurorii au început cercetările încă de acum doi ani şi se pare că au strâns date preţioase cu ocazia percheziţiilor din luna iulie de la fabrica illegală de ţigări de la fostul abator Comtom din regiunea limitorfă Iașiului, Tomeşti.

”Găselnița” anchetatorilor este uriașă. Oamenii legii au reușit să dea de Cătună şi acoliţii lui, unii dintre ei fiind luaţi si “crescuţi” de la casa de copii.  În acest dosar, poliţiştii au acum 29 de suspecţi, la care au fost găsite cantităţi enorme de bijuterii şi bani: 46 de lingouri de aur şi argint, 104.530 de euro, 273.274 de lei, 18.284 USD, 300 de lire turceşti, 109.167 de lire sterline, 1.865 de lire scoţiene, 10.000 de forinţi, 820 de franci elveţieni, 1.850 de dolari australieni, 300 de dolari canadieni. Au fost indisponibilizate 87.900 de coroane norvegiene, 480 de coroane suedeze, 4.650 de coroane daneze, 5.000 de coroane cehia, 200 de grivne ucrainene, 50.000 de ruble belarus, doi saci şi o geantă cu bijuterii de aur şi argint, 20 de cutii cu ceasuri, 800 de cutii cu parfum, 246 de monede, două staţii de emisie-recepţie, un pistol cu gaze, 2.800 de ţigarete, portofele, brăţări şi curele contrafăcute, diverse sisteme informatice şi medii de stocare.

“Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritoriale Iaşi au formulat acuzaţii cu privire la 29 de persoane şi au dispus măsura reţinerii faţă de 6 persoane şi luarea măsurii controlului judiciar faţă de alte 9 persoane.

În cauză, s-a reţinut faptul că, din anul 2021 şi până în prezent, pe teritoriul României şi al Marii Britanii ar fi acţionat un grup infracţional organizat specializat în comiterea infracţiunilor de contrabandă cu ţigarete şi spălarea banilor proveniţi, atât din contrabandă, cât şi din alte infracţiuni comise de alte grupuri infracţionale,” se arată, printre altele, în comunicatul DIICOT.