Economic

Salarii impresionante în Primăria Cluj-Napoca. Curtea de Conturi a găsit unele nereguli

Salarii impresionante în Primăria Cluj-Napoca. Curtea de Conturi a găsit unele nereguli

Competiția dintre București și Cluj-Napoca pare să fie de partea ardelenilor în ceea ce privește salariile angajațiilor. Angajaţii Primăriei Cluj-Napoca au avut parte în 2019 de nu mai puțin de trei majorări salariale considerabile. Salariile impresionante sunt compuse și din unele prime și bonusuri, situație ce a atras la finele anului trecut, o anchetă din partea inspectorilor Curții de Conturi. 

Dărnicia Primăriei Cluj-Napoca face ca, în multe cazuri, angajaţii municipalităţii clujene să fie mai bine plătiţi decât omologii lor de la Bucureşti, iar primarul Emil Boc îl întrece pe premierul Ludovic Orban. Boc are un salariu de 23.400 de lei, în timp ce primul-ministru ia 22.256. Şi viceprimarii din Cluj sunt plătiţi considerabil. Salariul de viceprimar ajunge la 20.800 de lei.

În completarea salariilor, secretarul general al unităţii administrativ teritoriale Cluj ajunge până la 16.614 de lei, iar directorii obțin între 14.495 de lei și 16.391 de lei. Chiar şi un şef de birou sau un şef de oficiu încasează un salariu lunar de 13.157 de lei.

În cazul poliţiştilor locali, aceștia ajung la 7.360 de lei lunar. În general şi cei mai prost plătii angajaţi ai Primăriei Cluj câştigă ceva mai bine decât angajaţii Primăriei Bucureşti aflaţi pe aceleaşi poziţii. Astfel, un şofer angajat al Primăriei Cluj câştigă 5.665 de lei (faţă de 4.093 la Bucureşti), la fel ca un muncitor calificat, iar o bucătăreasă câștigă în fiecare lună 5,748 de lei.

Sporuri și indemnizații

Făcând abstracție de salariul de bază, un angajat al Primăriei orașului Cluj-Napoca dispune și de diverse sporuri și indemnizații. Amintim aici cazul sporului pentru condiţii de muncă, despre care se precizează că se acordă pentru activitatea desfăşurată în cadrul programului normal de lucru. Acest spor le aduce angajaţilor în buzunare încă 15% din salariul de bază aferent lunii decembrie 2019. O sumă considerabilă este primită şi de cei care lucrează pe fonduri europene şi care primesc în plus 50% din salariu. Încă o jumătate de salariu în plus mai primesc şi angajaţii care dețin titlul ştiinţific de doctor. Totodată, fiecare angajat al Primăriei Cluj-Napoca, mai puţin primarul şi viceprimarul, beneficiază de vouchere de vacanţă (1450 lei pe an) şi de indemnizaţii pentru hrană. Lista completă a sporurilor salariale şi a indemnizaţiilor se află de asemenea pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca.

Sporurile dubioase, obiectul unei anchete a inspectorilor Curții de Conturi

Curtea de Conturi a găsit anul trecut o serie de nereguli în ceea ce privește acordarea acestor sporuri. De altfel, într-un raport întocmit de către inspectorii Curţii de Conturi Cluj, Primăria Cluj-Napoca a fost acuzată că le-ar fi acordat angajaţilor săi premii şi sporuri nelegale.   Este vorba despre stimulente şi premii de 13,5 milioane de lei, releva un raport al Curţii de Conturi dat publicităţii la finele anului trecut. Concret, au  fost efectuate plăţi nelegale pentru ore prestate în afara programului normal de lucru sau în zilele de sărbători legale, repaus săptămânal şi în alte zile în care nu se lucrează, explică raportul.