Actual

Salariul minim va crește din 2024. Care sunt scenariile discutate de Guvern și sindicate

salariul minim Credit imagine: rol.ro
sursa foto rol.ro

Românii vor avea parte de vești bune din 2024. Statul va implementa diferite măsuri prin care venitul acestora va crește. Astfel, atât pensiile cât și salariile vor avea parte de majorări de anul viitor.

Salariul minim va crește în 2024. Dar, nu de la 1 ianuarie, așa cum se anunțate anterior. Majorarea va avea loc în a doua jumătate a anului. Potrivit oficialilor, această măsură va fi aplicată chiar înainte de alegerile din toamnă.

Salariul minim va crește din 2024

Guvernul a propus ca din 2024, venitul minim brut să fie majorat cu 400 de lei. Dar, sindicatele s-au opus acestei măsuri. Solicitând o creștere mai mare, care ar trebui să fie acordată încă din primăvara anul viitor.

Potrivit unor surse, Guvernul a propus creșterea salariului minim la 3.700 de lei brut începând cu 1 iulie anul viitor. Patronatele au recomandat o creștere progresivă de 3.500 de lei brut de la 1 iulie și de 3.700 de lei brut de la 1 ianuarie 2025.

În mod contrar, sindicatele au propus creșterea salariului minim la 3.800 de lei brut de la 1 martie 2024. Majorarea salariului minim, potrivit economiștilor, crește presiunea asupra sectorului privat. De asemenea, permite statului să crească veniturile la buget din impozitul pe venit de 10%. „De fiecare dată când se va mări salariul minim pe economie o să vedem mai mulţi oameni în această sferă a salariului minim pe economie” a spus Florin Jianu, președinte al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici si Mijlocii.

Impozitarea salariului minim

În discuțiile purtate cu Guvernul, sindicatele au propus ca reducerea impozitului pe salariul minim să fie de 5%. „Asta ar duce un plus de 300 lei net pentru salariaţii care lucrează pe salariul minim pe economie. Noi nu acceptăm propunerea de la patronate 3.500 cu 3.700 pentru că nivelul de trai a scăzut foarte mult în România” a explicat un  reprezentant al Confederaţiei Meridian.

În plus, administrația se confruntă cu o altă problemă. În prezent, 200 de lei din salariul minim sunt neimpozabili. Această politică ar urma să expire la sfârșitul anului viitor. Dar coaliția dezbate în prezent prelungirea ei. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, românii care au salariul minim riscă să piardă 83 de lei pe lună. „S-a cerut prelungirea acestei măsuri (n.r. 200 lei neimpozabil) pentru că dacă nu s-ar face acest lucru cei cu minim pe economie de fapt ar pierde” a explicat reprezentantul al Confederaţiei Meridian.

Mai mulți bani la buget

În situația actuală, Guvernul are nevoie să crească substanțial veniturile statului. Pentru a face față deficitului bugetar, dar și cu scopul de a onora majorările promise cetățenilor.

Prin aplicarea unor sancțiuni mai severe pentru evazioniști și combaterea evaziunii fiscale, Guvernul intenționează să obțină 10 miliarde de lei. Se vor adăuga alte 16 miliarde de lei din inițiative fiscale. Anumite majorări de taxe, inclusiv cele pentru IMM-urile din România, corporațiile multinaționale și industria bancară, vor intra în vigoare la 1 ianuarie, conform Observator .