Lifestyle

Voucherele, beneficiul preferat de salariați. Este la fel de valoros ca al 13-lea salariu

deficitul bugetar Sursa foto MediaFLUX.ro CAR
Sursa foto MediaFLUX.

Întreprinderile private mici și mijlocii încep să urmeze exemplul firmelor mari în ceea ce privește oferirea de beneficii suplimentare angajaților. Angajații consideră că unul dintre aceste beneficii este unul dintre cele mai profitabile din punct de vedere financiar, unele dintre ele echivalând chiar cu un al 13-lea salariu.

Pentru a-și păstra angajații actuali și pentru a atrage noi talente în întreprinderile lor mici sau mijlocii, angajatorii oferă frecvent beneficii medicale personalului lor.

Firmele mari au stabilit ștacheta pentru angajatori, iar dovezile indică faptul că furnizarea unui abonament medical este unul dintre avantajele dorite atât de angajatori, cât și de angajați.

Prin urmare, în comparație cu aceeași perioadă din 2020, în prezent există de trei ori mai multe întreprinderi mici și mijlocii care oferă aceste servicii medicale.

IMM-urile acordă tot mai multe beneficii

În ultimii ani, beneficiile extrasalriale  au crescut semnificativ în popularitate în rândul multor întreprinderi mici și mijlocii, jucând chiar un rol semnificativ în procesul de angajare. În plus, firmele de IMM-uri au început să ofere beneficii similare în comparație cu acum câțiva ani, când aceste pachete medicale erau disponibile doar pentru sute de angajați din marile corporații.

Comportamentul abonaților la serviciile medicale este același, indiferent de diferențele semnificative dintre resursele unei mari corporații și cele ale unei întreprinderi mici sau mijlocii. În prezent, aceste servicii de asistență medicală sunt accesibile pentru aproximativ 70% dintre angajații IMM-urilor.

„Abonamentul medical, oferit de IMM-uri ca beneficiu extra-salarial, poate contribui la decizia unui angajat pentru alegerea locului de muncă, dar ajută și la fidelizarea acestuia pe termen mediu și lung. Doar dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în ultimii 3 ani, ne dăm seama că pachetele de sănătate pot constitui un avantaj competitiv pentru companiile mici și mijlocii în fața marilor corporații, iar atenția la nevoile angajaților este un barometru pentru atragerea și retenția forței de muncă.

Faptul că 85% dintre partenerii noștri IMM aleg pachete medicale complexe pentru angajați, iar 70% negociază chiar și pachete preferențiale pentru membrii de familie ai acestora, demonstrează grija pentru viața personală și profesională pe care și angajatorii o manifestă pentru angajați. Pe măsură ce conștientizarea cu privire la beneficiile extra-salariale medicale continuă să crească, estimăm că tot mai multe IMM-uri vor adopta acest trend.”, declară Andreea Minuță, director executiv al Diviziei de Abonamente Regina Maria.

Abonamentul medical este foarte benefic pentru angajați

Conform datelor, un angajat tipic care are un abonament medical ca urmare a unui beneficiu extrasalarial oferit de angajator merge la medic de șapte ori în medie pe an, ceea ce reprezintă o frecvență de aproape trei ori mai mare decât un lucrător care nu are abonament.

Suma care poate fi economisită de un abonament medical variază, dar poate fi calculată și în funcție de cât de complicat este abonamentul.

„În baza abonamentului medical, companiile ajută angajații să economisească investind în sănătate. În ultimul an, abonații noștri au accesat aproape 12 milioane de servicii medicale și au economisit în medie 3.500 lei pe an, o sumă care reprezintă mai mult decât un salariu minim brut pe economie în România la momentul actual. Suma economisită de pacienții cu abonament este variabilă, în funcție de complexitatea abonamentului: cu cât abonamentul cuprinde mai multe includeri, cu atât mai mult economisești.” a mai spus Andreea Minuță, conform RomâniaTV.